Radno iskustvo kao najjače oružje u potrazi za novim poslom

radno
U većini oglasa za posao, kao jedan od glavnih uvjeta za zapošljavanje kandidata na radnu poziciju navodi se radno iskustvo. Naravno, to što ga imate, ne znači i automatski da ćete biti primljeni, zato je jako bitno kako ćete na najbolji način staviti do znanja poslodavcu da je baš vaše, a ne radno iskustvo ostalih kandidata, adekvatno za to radno mjesto.
1. Vi znate da ste dobri za to radno mjesto, ali ne i poslodavac

Česti su slučajevi kada „naletite“ na oglas za koji vam se čini da je kreiran baš po vašoj mjeri i da ste vi idealan kandidat. Ali, nemojte smetnuti sa uma da HR menadžer ili neko od rukovodilaca u firmi kojoj se prijavljujete za posao nema pojma tko ste vi i kakva znanja i vještine posjedujete, zato je presudno da mu se na pravi način predstavite. Dobro razmislite na čemu ste radili kod prethodnog poslodavca, prisjetite se svih poslovnih uspjeha, ali i neuspjeha, i konkretnim primjerima ga uvjerite da ste baš vi kandidat kakav mu je potreban. Naravno, sve to objasnite „ljudskim“ terminima (jer HR menadžer nije osoba iz vaše struke, osim ako tražite posao baš u HR sektoru) i u kratkom vremenskom roku i u što manje rečenica u molbi za posao, jer realno, osobe do kojih će vaš životopis i molba prvo stići imaju jako malo vremena posvetiti se svakom pojedinom kandidatu.


2. Životopis je važan, ali često je potrebno probati i druge kanale

Definitivno je važno imati jak životopis koji će vas pozicionirati u sam vrh prilikom procesa selekcije u željenoj firmi, ali on nikako nije presudan. Prilikom javljanja za radno mjesto, za koje imate neophodno radno iskustvo, koristite stečene kontakte. Pretpostavljamo da komunicirate sa ljudima iz svoje branše i upravo ti kontakti vam mogu biti od velike pomoći. Pronađite ljude koji će vas, zbog vaših kvaliteta, preporučiti željenim poslodavcima, kontaktirajte ih i tako ćete povećati sebi šanse za dobivanje posla.
3. Napravite brend od sebe, ali pazite i tko je „publika“

Da biste se dobro predstavili poslodavcu, morate dobro znati sebe, odnosno znati što želite, što znate i što možete kada je posao u pitanju. Istaknite svoje kvalitete i strast prema poslu koji želite raditi, odnosno napravite od sebe brend koji želite prodate poslodavcu koji je pred vama. Ali, pazite da se taj brend mora poklapati sa kompanijskim brendom. Zato HR menadžeru ili rukovodiocu u tvrtki u kojoj želite raditi pokažite da znate sve o poslu i kompaniji, te da se vaše potrebe preklapaju. Za to treba malo istraživanja, ali to je ništa u usporedbi s onim što možete dobiti.
4. Ne čekajte na radno iskustvo, pronađite ga sami

Kandidati za posao, pogotovo oni bez radnog iskustva, često se žale da ne mogu naći posao jer „nemaju radno iskustvo, a svi ga traže u oglasima“. Pod pojmom „radno iskustvo“ ne podrazumijeva se samo ono iskustvo stečeno plaćenim ili stalnim poslom. Ono se može steći još dok se školujete, navedite posebna postignuća za vrijeme obrazovanja ili praksu koju ste odradili. Ni nakon obrazovanja nemojte sjediti prekriženih ruku, volontirajte, radite honorarno ili „freelance“, pišite blog.

izvor: MojPosao.net