Zvonimir Varga – Gradu ispod Sljemena

varga
       Zagrebački kantautor Zvonimir Varga predstavlja pjesmu “Gradu ispod Sljemena”, koja je ujedno njegov drugi singl objavljen ove godine. Varga potpisuje glazbu i tekst pjesme, dok je za aranžman i produkciju zadužen kreativni Jere Šešelja. Talentirani kantautor koji je na sceni već deset godina s nostalgijom se prisjeća svojih mladenačkih dana i druženja s dragim prijateljima, koje je i ugostio u spotu, a uz koje je proživio najljepše dane adolescencije. Varga je energičnim vokalom i poetskom jednostavnošću izrazio svoju vječnu ljubav prema Zagrebu i opjevao himnu bezbrižnijim danima lutanja i “nedodirljivosti”. Kantautor je u zrelim godinama svjestan da će ti trenuci u njegovom svijetu trajati zauvijek i baš zato ih je odlučio zabilježiti kroz glazbu.Topli zvuk violine koju je majstorski odsvirao Dean Melki izvrsno se uklopio uz stihove o gradu čije sunčane obojene ulice čuvaju bezbroj priča i uspomena.

Ritam grada Zagreba dinamičnim kadrovima prikazao je mladi snimatelj Pavle Kocanjer te je uspješno istaknuo neke od njegovih najljepših lokacija, posebno se fokusirajući na Gornji grad. Marina Uzelac također je sudjelovala u snimanju spota, dok je za prateće vokale, gitare, bas gitaru i bubnjeve bio zadužen Jere Šešelja, s kojim Varga trenutno radi na novim pjesmama.
Zvonimir Varga je po mnogočemu jedinstvena figura na hrvatskoj kantautorskoj sceni – glazbi se ozbiljnije posvetio tek nakon što je prešao tridesetu, a zatim je u idućih 10 godina objavio osam albuma (“Krugovi” i “7” iz 2016. su odabrani među najbolje u regiji), 15-ak singlova i spotova, napisao zbirku poezije i slikovnicu te skladao za kazalište. Njegov rad izdvaja se iz mora i gomila estradnog “kičeraja”, spajajući mainstream i kantautorski klasicizam s elementima americane koja se može nazvati i “hrvaticana”; “Imati ljubavne pjesme koje su iskrene i ogoljene, bez maskiranih tekstova, a opet ne zvučati sladunjavo, nešto je što rijetki mogu…”, kaže kritika koja također tvrdi da svaka njegova pjesma prikazuje mnogo različitih stanja svijesti, događaja, zapažanja i raspoloženja, a ugodno ih je slušati upravo zbog jednostavnosti formata.
Varga redovito održava koncerte diljem regije pa je tako od svog djelovanja održao gotovo 250 nastupa, između ostalog odsviravši s Robertom Kanizsaijem koncerte u kaznionicama Lepoglava i Remetinec. Nastupio je i na brojnim kantautorskim festivalima u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, a od zanimljivijih nastupa valja izdvojiti i onaj u Southamptonu (Velika Britanija).
Singl “Gradu ispod Sljemena” poslušajteOVDJE