Članovi HDU-a na konferencijama u inozemstvu

unnamed
Članovi Hrvatske diskografske udruge tijekom lipnja su sudjelovali na nekoliko internacionalnih konferencija u New Yorku, Bukureštu i Banja Luci.
Dario Draštata, direktor diskografske kuće Dallas Records, direktor regionalnog udruženja nezavisnih diskografa – Runde i član Upravnog odbora Hrvatske diskografske udruge sudjelovao je na glazbenoj konferenciji “A2IM Indie Week” u New Yorku na jednome od održanih panela. Riječ je o glazbenoj konferenciji koja je okupila stručnjake prvenstveno iz Amerike, ali i ostatka svijeta, i trajala je 4 dana. Na susretu je bilo riječi o situaciji na glazbenom tržištu u zemljama diljem svijeta, pristupima fondovima za finaciranje glazbenih projekata i kulture, producentskim i drugim srodnim pravima, reguliranju prava za live snimke izvođača između labela i medija te ostalim, srodnim temama.

Sljedeća konferencija održana je u Bukureštu pod nazivom “Music Moves Europe – Opportunities and Challenges of the Music Sector in the Digital Era”. Održana u rumunjskom Ministarstvu kulture, konferencija je uključila radionicu o autorskim pravima u glazbenom sektoru te brojne panele na temu licenciranja glazbe, njezina razvoja, kao i brojnih izazova na tržištu. Ovom prilikom na konferenciji kao jedan od panelista sudjelovao je i Branko Komljenović, direktor diskografske kuće Menart te dopredsjednik HDU-a i Runde.

Posljednja konferencija u nizu, pod nazivom “Digitalizacija i intelektualna svojina: Kraj ili novi početak”, održana je u Banja Luci, a okupila je stručnjake u području telekomunikacija, autorskog i srodnih prava te medija. Odgovori na ključna pitanja o zaštiti intelektualnog vlasništva u doba digitalizacije predstavljeni su unutar tri panela (“Medijski monopol na Zapadnom Balkanu: Koja je uloga države”, “Intelektualno vlasništvo i telekomunikacije danas” i “Autorska prava i suvremena piraterija”), a na kojima su sudjelovali i predstavnici diskografi iz Hrvatske. Ovaj regionalni susret ugostio je i visoke predstavnike Vlada Republike Srbije, Republike Srpske i predstavnike iz EU-a, kao i ministre relevantnih ministarstava.