Neovisno o tome o kakvom je poslu riječ, ove osobine uvijek su na cijeni

slika

Iako će određeni poslovi od vas tražiti specifičan set vještina, većina poslodavaca od kandidata koji ulaze u selekcijski proces zahtijeva neke opće kvalitete, osobine i sposobnosti. Bilo da se radi o natječaju za posao poštara, prodajnog predstavnika, profesora kemije… sasvim je svejedno. Međutim, o kojim se konkretno kvalitetama radi?Portal Monster je ponudio odgovor na to pitanje.

Ambicija
”Ambiciozna osoba uvijek dolazi pripremljena na intervju i spremno izražava svoj interes za upražnjenu poziciju. Poslodavci itekako cijene one kandidate koji svoju karijeru žele dugoročno razvijati unutar tvrtke i koji se ne plaše to otvoreno reći. Također, ambicioznost možete potvrditi navođenjem svih uspješnih projekata u okviru kojih ste uspjeli premašiti početna očekivanja, kao i isticanjem primjera u kojima ste se iskazali u ulozi lidera”, ističe Jeanine Hamilton, osnivačica i predsjednica ‘Hire partnerstva’, tvrtke za zapošljavanje iz Bostona.

Znatiželja
”Vješto napisan životopis i popratno pismo, u kojima ste izdvojili najraznovrsnije poslove i ostvarenja iz dosadašnje karijere, mogu imati snažan utjecaj na poslodavca i prenijeti mu poruku o vašoj znatiželjnoj naravi. U tome vam može pomoći i ponašanje na razgovoru za posao, odnosno postavljanje inteligentnih, pronicljivih pitanja o povijesti, kulturi te budućnosti tvrtke u kojoj se nadate zaposliti. Istražite industriju i tvrtku prije intervjua kako biste s vašim ispitivačem mogli voditi ozbiljan razgovor, potvrđujući time vašu zainteresiranost i proaktivan pristup”, savjetuje Karen Finan, predsjednica Regionalnog saveza Sjevernog Kentuckyja.

Borbenost
”Demonstrirajte vašu odlučnost i borbeni duh, koji vam ne dopušta niti pomisao na odustajanje, pružanjem konteksta vašim postignućima. Primjerice, umjesto da u životopisu napišete da ste ‘projekt završili tri mjeseca prije roka’, možete se poslužiti sljedećim riječima ‘navedeni projekt smo uspjeli dovršiti tri mjeseca prije traženog roka, uslijed kriznog razdoblja unutar tvrtke praćenog promjenama u vodstvu kompanije i nemogućnošću zapošljavanja dovoljnog broja stručnih radnika’. Time potvrđujete ne samo to da ste projekt isporučili dobrano prije roka, već i da ste u tome uspjeli usprkos ograničenim resursima u nesigurnom, stresnom razdoblju za tvrtku.”, smatra Suzanne Elliott iz odjela ljudskih resursa Osiguranja poljoprivrednika u Los Angelesu.

Poniznost
”Skromnost i poniznost idu ruku pod ruku s kvalitetnim međuljudskim odnosima. Kako bismo se uspješno uklopili u novu sredinu, moramo znati slaviti uspjehe tima i istovremeno biti spremni na osobno preuzimanje odgovornosti za određene podbačaje. Poslodavci traže osobe koje od samog početka umjesto ”ja” govore ”mi” i koje nemaju problema sa suočavanjem s ranijim poslovnim uspjesima i neuspjesima; svatko od nas ih ima i zanimljivo je vidjeti kako se nosimo s njima. Smatramo li postignuća na prethodnom poslu rezultatom timskog rada ili isključivo naših napora? Prebacujemo li krivicu za promašaje na nekog drugog ili imamo sposobnost priznavanja pogreške? Važna su to pitanja za svakog poslodavca”, naglašava Heather Germain, direktorica ljudskih resursa u ‘Professional Staffing’ grupi.

Energičnost
”Ova osobina ne proizlazi iz talenta; ona je najvećim dijelom rezultat naših napora, osobnih stavova i strasti. Ako ste uvijek pripremljeni, radišni i otvoreni za osobni razvoj, onda ste na pravom putu. Svjesni ste toga da vam je uspjeh nadohvat ruke i imate energije ostvariti ga”, tvrdi Chris McCaffrey, nekadašnji voditelj računovodstva u tvrtki ‘Betts Recruiting’.

Spremnost na učenje
”Sposobnost učenja iz ranijih iskustava i prilagođavanje stečenog znanja novim situacijama posebno je cijenjena osobina. Često u intervjuima nastojim doći do odgovora u kojoj mjeri je kandidat sposoban odgovoriti na izazove i prilike s kojima će se najvjerojatnije suočiti”, istaknuo je Don Tebbe, konzultant iz Washingtona.

Pozitivan stav
”Ako kandidat ne ostavlja dojam pozitivne, druželjubive osobe, postoje dobre šanse da neće doći do posla. Jednostavno, ljudi vole biti okruženi nasmijanim osobama s pozitivnim pogledom na svijet. Međutim, nije riječ samo o tome; takvi, vedri zaposlenici nerijetko imaju nevjerojatnu sposobnost nošenja s neugodnim situacijama i učenja iz njih”, mišljenje je Kylea Brussa, dirketora tvrtke ‘Talent Plus’.

Pouzdanost
”Znate kako znanstvenici u svom radu koriste dosljedne i pouzdane prošle rezultate kako bi predvidjeli buduće ponašanje? Isto vrijedi i na poslu. Pouzdanost je važna jer vašem budućem šefu pokazuje što može očekivati od vas. Stoga, iskažite se već u startu – nemojte kasniti na razgovor za posao, dostavite svu traženu dokumentaciju i odradite sve ono što se od vas traži”, savjetuje Angela Copeland, trenerica za traženje posla i upravljanje karijerom.

Otvorenost
”Iskusan poslodavac vrlo brzo će prozrijeti kroz sve obmanjujuće, neiskrene i nepotpune odgovore kandidata. I zato – budite otvoreni i iskreni. U redu je priznati da ste prethodni posao napustili zbog neslaganja sa šefom, zasićenosti ili manjka izazova. Takve stvari se događaju. Pritom vodite računa da o bivšem poslodavcu govorite s poštovanjem, bez korištenja ‘teških riječi’, ali da pritom ukažete na to je problem postojao. Zapamtite, iskrenost uvijek pobjeđuje”, poentirala je Donna Friedmann, izvršna direktorica tvrtke ‘Tower Consultants Search Group’.

Izvor: MojPosao.net