Održana medijska konferencija ekipe filma “Koja je ovo država”

koja je

Film Vinka Brešana „Koja je ovo država“ predstavljen je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je producent Ivan Maloča izjavio kako je tajna filma u Vinku Brešanu. Priznao je ipak, da je rad na filmu bio baš mučan: „Bilo je izrazito teško i komplicirano snimati zbog vremenskih uvjeta, scena u Lepoglavu, izazovno je bilo napraviti Tuđmanovu grobnicu…“, pojasnio je.
Producentica Maja Vukić kazala je da je Brešan uvijek provokativan i zanimljiv te ih uvijek iznenadi temom filma. „Film je sjajan, ima odličnu temu i dobru međunarodnu glumačku ekipu“, dodala je. Riječ je o hrvatsko – srpsko – poljskoj koprodukciji.

Ana Bulajić Črček radila je masku i šminku na filmu s izazovnim zadatkom – predočiti svima znane političare ali ne otići u karikaturu. „Cilj nam je bio da likovi izgledaju urbano i uredno, a inspiraciju smo nalazili svuda oko nas“, izjavila je.
Scenograf Damir Gabelica također je imao težak zadatak – dočarati sto kvadratnih metara veliku Tuđmanovu grobnicu i lijes za koji nije znao kako izgleda. „Naime, svuda je lijes sniman sa zastavom gore stoga smo jedva doznali kako zapravo izgleda. Igrom slučaja došli smo do osobe koja ga je radila i slučajno saznali da je radila i lijes Slobodana Miloševića pa smo tu imali sreće i doznali i kako je izgledao njegov lijes“, ispričao je Gabelica.
Kako je rekao, prilikom snimanja scena grobnice koristili su se tzv. tehnikom plavoga zastora. I scene snimane u zatvoru bile su izazovne, međutim imali su pomoć samih zatvorenika koji su bili susretljivi.
Film je već dobio nagradu na festivalu u Srbiji a uskoro gostuje i na drugim festivalima, dok se na jesen očekuje njegovo prikazivanje na HTV-u.
Ista producentska ekipa za dva dana predstavit će se filmom Dopunska nastava, a na jesen počinju snimanje filma sa Zrinkom Ogrestom.