Efikasnije krenite u potragu za poslom – Ovih 7 savjeta mogli bi biti vaša ”sedmica na lotu”

posao

Nakon što ste zaključili naše višetjedno, maratonsko druženje s HBO-ovim uspješnicama, serijama ‘Igra prijestolja’ i ‘Černobil’, i pritom sve odgledano žustro prokomentirali s prijateljima i trolovima s interneta, stiglo je vrijeme je za nove bitke. One možda ne uključuju dvoboj s Kraljem Noći i hordom Bijelih Šetača, ali ih jednako snažno želimo izbjeći.

Potraga za poslom, posebice ako traje neko duže razdoblje, osim do frustracija i osjećaja nemoći, zna dovesti i do ravnodušnosti. A to je zamka u koju ne smijemo upasti jer su neaktivnost i pasivnost siguran put u propuštanje dobrih prilika.

Vođena tom mišlju, ekipa s portala CareerBuilder je kreirala popis savjeta za povećanje produktivnosti prilikom traženja posla.

1.Napravite plan
Ok, znamo da ste to čuli bezbroj puta, ali kreiranje preciznog i ostvarivog plana je početna točka na svakoj stazi koja vodi do uspjeha. Stoga, svaki dan odvojite sat ili dva vašeg vremena kako biste se posvetili potrazi za novim radnim mjestom.

2.Odredite ciljeve
Nakon što smo pronašli vrijeme koje ćemo posvetiti traženju posla, red bi sada bio da osmislimo konkretne korake koji će nas dovesti do cilja. Odredite listu zadataka koje taj dan morate realizirati – posjetite portal MojPosao i proučite najnovije oglašene radne pozicije, nadopunite vaš životopis relevantnim informacijama koje ste ranije propustili navesti, pratite novosti s tržišta rada… Svakodnevnim odvajanjem vremena za ove stvari dolazite korak bliže pronalasku posla kakvom se nadate.

3.Budite organizirani
Ako ste doista posvećeni traženju posla, onda ste zasigurno odradili ‘zadaću’ – slali ste kopije vašeg životopisa tvrtkama koje traže radnike, ispunili ste raznorazne upitnike i odlazili na stresne intervjue s potencijalnim poslodavcima. O svemu tome valja voditi računa. Pratite gdje ste se i kada prijavili i tko su bili vaši kontakti. Stvarajući naviku čuvanja tih informacija, manje je vjerojatno da ćete pomiješati natječaje za posao ili osobe s kojima ste kontaktirali.

4.Pažnja, pažnja
U današnje vrijeme, zahvaljujući dobro razrađenom sustavu notifikacija, koji nas obavještava o svakoj, pa i najmanjoj promjeni na našim profilima na društvenim mrežama ili novoj poruci u našem elektroničkom sandučiću, malošto nam može promaknuti. Pa ipak, ponekad baš mi budemo posljednja osoba do koje dođe informacija o onom jednom ‘savršenom’ oglasu za posao. Kako do toga ne bi došlo, iskoristite mogućnost primanja obavijesti/notifikacija o novim natječajima za posao, koje danas nudi većina stranica specijaliziranih za traženje posla.

5.Umrežite svoj talent
Poslovanje uspješnih, dobro organiziranih tvrtki, koje cijelo vrijeme jednim okom prate situaciju na tržištu rada, danas je nezamislivo bez ‘mreže talenata’ – baze podataka koja na jednom mjestu okuplja tražitelje posla čije kvalifikacije i vještine odgovaraju potrebama određene kompanije. Kako biste postali dijelom takve baze, najprije morate doći pod ‘radar’, a to postižete slanjem otvorenih molbi za posao. Čak i ako tvrtka u ovom trenutku ne zapošljava nove radnike, slanjem molbe i životopisa ulazite u njihov sustav, čime vaše šanse za pronalaskom posla rastu.

6.Pronađite partnera
Svatko od nas ponekad treba pomoć. Koliko god mi sami bili snažni, u dvoje smo ipak jači. Prisjetite se samo vaših osnovnoškolskih dana, kada ste zajedno s prijateljima iz razreda zajedno učili za onaj ‘strašan’ ispit iz matematike. Nije li tada to ‘dijeljenje muke’ dalo rezultata i barem malo odagnalo strah? Sada je došlo vrijeme za novog partnera – osobu koja zna kroz što prolazimo jer je, baš poput nas, i sama u potrazi za poslom. Jedno drugom pružite podršku i motivaciju u trenucima kada naiđete na ‘zid’.

7.Blokirajte smetnje
Koliko god nam naše računalo bilo od koristi u privatnom i profesionalnom smislu, ono često predstavlja ulaz u čarobni svijet internetskih memeova, iz kojeg je teško pronaći izlaz. Znate, malobrojni su oni koji se uspijevaju držati vlastite odluke da će pogledati jedan ili dva filmića na youtubeu – u pravilu se pet minuta uz ekran pretvori u višesatno druženje s više ili manje duhovitim videima o dogodovštinama mačaka. Nemojte nas krivo shvatiti, i sami uživamo u istraživanju svega onog što internet nudi, no takvo ponašanje nam ne pomaže u traženju posla. Postavljanjem aplikacije koja blokira odlazak na određene portale i društvene mreže, barem u onim trenucima koje smo odlučili posvetiti pretraživanju stranica s oglasima za posao ili pisanju molbi, moglo bi se pokazati dobrim rješenjem.

Izvor: MojPosao.net