Novi TV projekt Autorica – otvara portret Vjekoslave Huljić

vjekoskava

Novo poglavlje promocije domaćeg glazbenog autorstva koje otvaraju Hrvatsko društvo skladatelja i njegova stručna služba ZAMP zove se „Autorica!“. U suradnji s nacionalnom glazbenom televizijom CMC TV, svakog će se tjedna javnosti predstaviti jedna žena čiji je rad ostavio značajan trag u hrvatskoj glazbi. Video portreti najpoznatijih hrvatskih autorica glazbe ili tekstova, u trajanju od 5 do 10 minuta, približit će publici načine skladanja i stvaranja najpoznatijih dama domaće glazbe.

„Autorica!“ je prilika da se javnost upozna ili podsjeti da su neke od najuspješnijih pjesama popularne glazbe napisale žene. Posljednjih godina svjedočimo i uspješnom valu mladih kantautorica koje dolaze iz svih dijelova zemlje, a ovaj novi projekt ujedno je i poticaj svima koje tek započinju ili još razmišljaju o pozivu glazbenice, neovisno o godinama.

Hrvatsko društvo skladatelja i njegova stručna služba ZAMP u svojoj evidenciji imaju 10.219 članova a od njih su 1.879 (ili 18 posto) žene. Najstarija živuća autorica rođena je 1928. godine a najmlađa 2012. godine: u tih 9 desetljeća napravile su ili surađivale na tisućama pjesama, od kojih ćemo na mnoge podsjetiti sljedećih mjeseci. Nadamo se da će i njihovi primjeri pomoći da se postotak žena među autoricama, a posebno skladateljicama, autoricama glazbe, poveća!
Prva koja je podijelila svoja iskustva i razmišljanja je Vjekoslava Huljić, komercijalno najuspješnija autorica tekstova popularne zabavne glazbe za veliki broj izvođača. U prvom velikom predstavljanju, ona je otkrila svoj način stvaranja stihova i suradnje s drugima. Vjekoslava je jedina žena koja se već godinama nalazi na listi top 10 autora po zaradi. Njezini stihovi pomažu pokretati karijere, puniti dvorane, osvajati Cesarice i Porine. Zbog brojnih hit pjesama i fraza koje su ušle u svakodnevni govor, sigurno je da je ova Autorica! bila zanimljiva najširem krugu publike, ali i svima (i ženama i muškarcima!) koje zanima pisanje stihova koji ulaze u uho i ostaju u pamćenju.

Projekt je počeo s emitiranjem u ponedjeljak, 9. rujna 2019. godine. CMC TV će predstavljanje naših autorica emirati svakog radnog dana točno u podne, a danima vikenda u dva navrata, u 12 i 18 sati.