Grašo i Huljić u Briselu s hrvatskim europarlamentarcima

graso

Delegacija Hrvatskog društva skladatelja (HDS) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u sastavu: Tonči Huljić, Petar Grašo, Darko Bakić, glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban, glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec i direktorica Koordinacije kulturnih i kreativnih industrija pri HUP-u Jasminka Martinović susrela se 25. rujna u Briselu s hrvatskim europarlamentarcima. Biljana Borzan, Ruža Tomašić, Željana Zovko, Karlo Ressler, Predrag Fred Matić, Valter Flego i Tomislav Sokol odvojili su vrijeme za ovu prigodu koja je važna autorima i kreativcima. Cilj susreta bio je upoznavanje naših europarlamentaraca s potencijalima ali i problemima s kojim se u Hrvatskoj susreću autori i sektor kulturnih i kreativnih industrija.

„S hrvatskim zastupnicima u europarlamentu smo razgovarali o promjenama koje digitalno tržište donosi za svakog tko se bavi glazbom. Glazbeni sustav današnjice je složen pa smo im približili taj lanac događanja u kojemu nedostaje ravnoteže između kreativaca i velikih digitalnih kompanija. Pokazali smo se kao udruga koja prati i razumije europska i svjetska zbivanja, a vidio sam da imamo i međunarodni ugled, iako dolazimo iz male zemlje. Svi su bili zainteresirani čuti našu stranu priče, pa se nadam da će ovaj susret poslužiti na korist svim kolegama glazbenicima i kreativcima kad se u Europarlamentu bude glasalo o temama važnima za ljude koji žive ‘za pismu’ i od nje“, rekao je Petar Grašo.

Tonči Huljić ovom je prilikom izjavio: „Ugodno sam iznenađen informiranošću i stavom naših zastupnika i njihovih pomoćnika. Glazba je biznis, kao i svaki drugi. Ni mi u Hrvatskoj ne bismo trebali od toga bježati. Uvođenje Direktive o autorskom pravu i u naš zakon približit će nas pravednijem tržištu. To će biti mali ali važan korak naprijed u pokušaju monetizacije sustava Interneta i za nas autore, a ne samo za YouTube i Google. Oni na jedan klik nude cjelokupni svjetski repertoar neograničeno i gotovo besplatno, a pritom zgrću ozbiljne novce od reklama. Važno je održati i sustav naknada za privatno kopiranje i uskladiti trgovinsku politiku. Puno je tema koje smo otvorili s europarlamentarcima, za godine koje dolaze. Bitke za sadržaj i ekskluzivna prava na njega između velikih kompanija tek počinju. To je sljedeće polje gdje će u dig italnoj sferi svaki pojedinac koji stvara i plasira neka djela trebati dobro otvoriti oči. Baš kao i ljudi koji reguliraju pravne procese unutar EU“.

Ovi susreti izaslanstva HDS-a i HUP-a s hrvatskim predstavnicima u Eu parlamentu organizirani su u sklopu odlično posjećenog događanja „Upoznajte autore“ na kojem su se autori iz cijele EU susreli s više od 50 europarlamentaraca. Pritom su im, što je ohrabrujuće, iskazali svoju namjeru da rade na daljnjem razvoju autorskog prava na kojem su utemeljene kulturne i kreativne industrije.
Domaćin događanja u Europskom parlamentu bio je europarlamentarac Christian Ehler, a kreativci su se tom prilikom susreli i s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem i povjerenicom Europske komisije za digitalnu ekonomiju i društvo Mariyom Gabriel.

Cilj ovoga događaja bio je pozivanje na utvrđivanje prioriteta za ambicioznu europsku politiku za promicanje kulture, kreativnosti i inovacija. Naime, mnoge studije već su ranije pokazale da su kulturne i kreativne industrije i u Europi treći najveći poslodavac koji pruža više od 12 milijuna radnih mjesta, uglavnom mladim ljudima.

“Sretan sam radi otvorene suradnje i zastupnika i njihovih pomoćnika, mladih i neopterećenih ljudi. Odlično razumiju pitanje autorskog prava, a naše informacije ‘s terena’ su važne da razumiju i sam sustav koji u Hrvatskoj potiče glazbu i glazbenike”, rekao je Darko Bakić, zamjenik Glavnog tajnika HDS-a i frontman banda Buđenje.

„HUP se već od ranije u zemlji zalaže za uspostavu boljih zakonodavnih i strateških okvira kako bi se osigurao snažniji razvoj ovog gospodarskog sektora koji značajno pridonosi hrvatskom gospodarstvu, a u čijoj su srži upravo autori i kreativci. Osim što je u njemu zaposleno više od 42 tisuće uglavnom mladih ljudi, i što pridonosi s 2,3 posto BDP-a, ovaj sektor je i važan za očuvanje identiteta naše zemlje. Važno prepoznati punu vrijednost ovih industrija i intelektualnog vlasništva i stvoriti uvjete za njihov veći i bolji doprinos zapošljavanju, inovacijama, izvozu i kulturi. Zato nam je bilo važno susresti se s hrvatskim predstavnicima u Europskom parlamentu i prenijeti im naše stavove, jer se upravo u Briselu stvaraju i donose propisi koji se odnose i na hrvatsko gospodarstvo”, istaknula je Jasminka Martinović, direktorica Koordinac ije kulturnih i kreativnih industrija pri HUP-u.

Autori su također zatražili i ponovnu uspostavu Intergrupe za kulturnu i kreativnu industriju koja je i dosad u Europskom parlamentu bila platformom za razgovore o važnosti autorskog i kreativnog rada i stvaranju održivog sustava koji će osigurati da kreativci od svojeg rada mogu i živjeti.

Glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec je rekao: „Ovaj susret je nastavak brojnih i stalnih aktivnosti društva na području zaštite autorskih prava na digitalnom tržištu. Stalni razvoj tog tržišta zahtijeva i našu stalnu pažnju a zajedno s autorima lakše prenosimo poruke ljudima koji odlučuju u EP-u. Vjerujem da je ovaj susret ovo važan korak naprijed za suradnju autorske zajednice i novog hrvatskog saziva europarlamentaraca.“