UĐITE U ŠARENI INDIE-POP-CABARET SVIJET BENDA „U POL 9 KOD SABE“

sabe

U pol’ 9 kod Sabe, bend koji već neko vrijeme intrigira svojim djelovanjem i glazbom, ovaj četvrtak, u Tvornici kulture obilježava i slavi mnoge bitne trenutke. Ovo je godina u kojoj bend navršava 10 godina postojanja, a okruglu obljetnicu Sabe će okruniti novim albumom i velikim koncertom.U Tvornici kulture 17. listopada Sabe će predstaviti novi album „Sve je ovo igra“ u izdanju Aquarius recordsa, kao i pjesme koje su ih obilježile kroz sve ove godine, a na pozornici će im se pridružiti (njihova prva basistica Saba, berko Muratović iz Jinxa te dvije specijalne gošće iznenađenja koje nam neće otkriti!). Također na koncertu će biti moguće po promotivnoj cijeni od 50 kn kupiti novi album „Sve je ovo igra“.Proslava 10 godina postojanja dobar je razlog da sumiramo zanimljivosti i činjenice benda U pol’ kod Sabe.

Bend je u deset godina izdao dva albuma, čime „Sve je ovo igra“ kojeg bend promovira u Tvornici čini njihovim trećim izdanjem. Album prvijenac zvao se „Prihvaćam sve“, dok je „Stoj na glavi“ bio naziv drugog albuma. Talent i mašta članova benda stvorili su do danas sveukupno četrdesetak pjesama, od čega je njih 9 dobilo ulogu singlova. Svojim najuspješnijim singlom bend smatra pjesmu “Starimo”, dok “Čudnu tetu” najviše vole izvoditi uživo.


U pol’ 9 kod sabe svoje neobično i zanimljivo ime dobilo je spontano. Naime, bend je osnovan 2009. godine, cure su imale probe svakog dana u 20:30 kod basistice Sabine. Tako su se nalazile svaku večer U pol’ 9 kod Sabe.Iako im nije bilo u planu stavljati pečate i definicije sebe i svog stvaralaštva, U pol’ 9 kod Sabe brzo se prometnuo u queer i aktivistički kolektiv koji u svojim pjesmama problematizira svakodnevne životne situacije LGBTI osoba , kao i ostalih marginaliziranih pojedinaca.Prva postava benda činilo je 5 članica, kao i današnja postava. Danas bend U pol’ 9 kod Sabe čine 5 zanimljivih pojedinaca: Ana Opalić, klavijaturistica koja je ujedno zaslužna i za pjesme Sabi , Martina Zvonić glavni vokal benda koja, uz Anu, dijeli zasluge u kreiranju teksta i glazbe, Zrinka Kolarić na bubnjevima, Helena Ernoić na basu te Marko Lucijan Hraščanec na gitari i saxofonu.Kada U pol 9 kod Sabe nastupa, vidljivo je da se na pozornici ne nalaze samo članovi benda već i istinski prijatelji koji uživaju u tome što rade, a koliko se dobro zabavljaju pokazuju njihovi stajlinzi te promotivne fotografije benda, pune šarenila, samoironije i neobičnih odjevnih kombinacija.Koncert u Tvornici dio je mini regionalne turneje kojom će Sabe obići regiju. U sklopu te turneje naziva „Bar me isprobaj“ Sabe će tako 16. listopada nastupiti u Ljubljani, dan poslije u Zagrebu, te 8. studenog u Beogradu

U pol 9 kod Sabe ima vrlo šaren repertoar kojeg čine autorske pjesme no i obrade popularnih klasika, kao i poneka zanimljiva suradnja, poput one s Mirelom Priselac Remi na pjesmi „Ja sam netko drugi“. Zanimljiva je činjenica kako u deset godina postojanja, bend niti jednom nije uspješno i točno odsvirao obradu grupe ABBA.

Oni koji su do sada imali prilike gledati U pol’ 9 kod Sabe uživo kažu da ih njihovi koncerti odvode u neke daleke paralelne stvarnosti, a da nakon koncerta odlaze s osjećajem zajedništva uz sanjivi doživljaj. Sabe kroz svoju glazbu nude inteligentan pop s modernim prizvukom, dok će sami sebe opisati kao mješavina indie popa i cabareta.
Sve to uz dozu šarma, duhovitosti i spontanosti koje Sabe nedvojbeno nose u svojim pjesmama i sebi, razlozi su za ne propustiti njihov veliki koncert.