Bassekou Kouyate & Ngoni Ba u Tvornici kulture u nedjelju 17. 11.

afrika

Bassekou Kouyate s Malija je virtuoz na afričkom žičanom instrumentu ngoni. Prozvan je i ‘afričkom inačicom Jimija Hendrixa’, zovu ga inovatorom, ali istovremeno i čuvarem tradicije. Na ngoniju izvodi hipnotičnu glazbu zvanu bambara koja dolazi iz regije oko Segua i po opisu je najbliža bluesu. Počeo ga je svirati sa svojim ocem kad mu je bilo 11 godina. Glazba je za njega platforma gdje izražava svoje stavove o društvu, humanosti, da ukaže na korupciju, potjera negativnosti…Rezulat je moćan afro-rock groove.
Počeo ga je svirati sa svojim ocem kad mu je bilo 11 godina. Glazba je za njega platforma gdje izražava svje stavove o društvu, humanosti, da ukaže na korupciju, potjera negativnosti…Rezulat je moćan afro-rock groove. Na aktualnoj turneji promovira hvaljeni album „Miri“, a u bendu pjeva i njegova supruga Amy Sacko koju su prozvali „Tinom Turner“ s Malija.
Ngoni je instrument iz 13. stoljeća koji je imao ključnu ulogu u pratnji griota, pjesnika-pjevača čija tradicija i danas živi u mnogim dijelovima Zapadne Afrike. Ngoni vrlo sličan lutnji na kojem se sviralo diljem Zapadne Afrike kojeg je Bassekou Koyate, Europi predstavio na svom senzacionalnom albumu „Segu Blue“.

Bassekou je također i dobitnik dvije nagrade Radija BBC3 za 2008. godinu, a nagrađen je i titulom najboljeg afričkog izvođača te nagradom za najbolji album.
https://www.youtube.com/watch?v=KsT3On9lyPY