Jason Moran & The Bandwagon zatvaraju 2. Backstage Live Pula

jason

Koncertom Jasona Morana & The Bandwagon, 12. 11. u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, završava 2. Backstage Live Pula festival. Nakon niza vrhunskih glazbenika koji su ove godine svirali u sklopu Festivala, za kraj dolaze još trojica sjajnih glazbenika koji su zahvaljujući svojem talentu i izvedbi već zaslužili epitet “budućnost jazza”. U Pulu dolaze cijenjeni i nagrađivani inovator, klavirist i skladatelj Jason Moran zajedno s bandom kojeg čine basist Tarus Mateen i bubnjar Nasheet Waits.
Jason Moran živi u New Yorku, poznat je po suvremenom jazz pristupu koji tradiciju obogaćuje novim zamislima koje iz godine u godinu oduševljavaju i publiku ii struku i kritiku. Spaja žanrove i zadržava poštovanje prema tradiciji jazza. Otvoren je prema skladbama stilski različitih autora, od Ellingtona preko Bjork i Afrike Bambaate pa sve do do Brahmsa, Schumanna, Prokofieva i Johna Cagea, glazbe iz filmova slavnih redatelja poput Kurosawe i Coppole. Kritičari uglednog jazz magazina Downbeat su Jasona Morana više godina uzastopce uvrstili u vrh zvijezda u usponu karijere – u kategorijama najbolji klavirist, skladatelj i jazz umjetnik
Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, među ostalima nagrade Udruženja jazz novinara za glazbenika u usponu karijere koju je dobio 2003. Jason Moran je bio i prvi jazz glazbenik kojeg je Playboy proglasio najboljim jazz umjetnikom godine (2005).


Jason Moran klasično je obrazovan glazbenik. Još je u djetinjstvu slušao jazz ploče iz roditeljske kolekcije, svirao klasičnu glazbu, a volio je i hip-hop. Glasovir je također počeo učiti u djetinjstvu, a za ljubav i posvećenost jazzu je zaslužna očeva kolekcija ploča Theloniousa Monka. Pohađao je High School for the Performing and Visual Arts gdje je bio član big banda, ali vodio je i vlastiti jazz kvartet. U New Yorku je četiri godine studirao kod poznatog jazz pijanista Jakija Byarda na visokoj glazbenoj školi Manhattan School of Music gdje i sam povremeno predaje. Osim Byarda, na njegov su glazbeni razvoj snažno utjecali pijanisti Ahmad Jamal i Thelonious Monk, Andrew Hill te Muhal Richard Abrams. Nakon studija, kao glazbenik drugog naraštaja M-Base pokreta, pridružio se sastavu Grega Osbyja koji mu je također bio mentor, a poslije je svirao i sa Steveom Colemanom, Davidom Gilmoreom i Cassandrom Wilson. Dugogodišnji je član kvarteta Charlesa Lloyda s kojim svira i kao duo, a svirao je i s Wayneom Shorterom, Donom Byronom, Leeom Konitzom, Christianom McBrideom i Joeom Lovanom. Kao vođa sastava snimio je petnaestak albuma.
https://www.youtube.com/watch?v=0Gr2slYXdcc&feature=youtu.be