Kako opjevati 84 sorte vinove loze? Poslušajte Brunu Krajcara i saznat ćete

Bruno-Krajcar

Jedan od naših najcjenjenijih skladatelja i kantautora, svestrani pulski glazbenik Bruno Krajcar iskoristio je prigodno vrijeme Martinja da u eter pusti pjesmu posvećenu vinu i autohtonim hrvatskim vinskim sortama kao modernu rap himnu vinu – spoj modernog zvuka i svojevrsnog svjetskog unikata, istarske ljestvice koju Bruno već tri desetljeća majstorski sljubljuje u svojim glazbenim djelima.
Naime, stihovi pjesme “Ča se sve va brajdah najde” sastavljeni su od dijalektalnih naziva raznih sorti vinove loze, mahom istarskih starinskih, danas većinom izgubljenih i zaboravljenih te naravno neizostavnih, već širom poznatih, malvazije i terana. Točnije, radi se o 84 sorti loza koje je poznati istarski novinar Davor Šišović skupljao širom Istre sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, a iste su u obliku pjesme svoje mjesto našle u knjizi “Stoljeće vina” 2001. godine. Bruno ju je uglazbio ove godine te premijerno izveo na Etno festu u Neumu.

Uz Brunu pjesmu su odsvirali i otpjevali mahom vrhunski glazbenici: Alen Spada, Branko Sterpin, Manuel Manzin te Claudio Vlaci i Aldo Spada iz legendarne grupe Anelidi. Spot je režirala Elizabeta Ružić.
Bruno je još 2004. godine završio za sommeliera te je dugogodišnji član Hrvatskog sommelier kluba, a 2008. godine pokrenuo je jedinstvenu radijsku emisiju o kulturi vina na Radio Puli pod nazivom Radiodegustacija koja se redovito emitira svake srijede. Ove godine primljen je u Europski vinski viteški red te je za zasluge u promocija vinske kulture postao vinski vitez.