Runda Digital Day #1 okupio svjetske glazbene stručnjake i otkrio dolazi li jedan od najpopularnijih digitalnih servisa u Hrvatsku i regiju

runda

U prepunoj dvorani Kulturno-informativnog centra u Zagrebu okupio se niz glazbenih stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva te zainteresiranima predstavila aktualnosti iz digitalne distribucije glazbe, kao i najnovije trendove na digitalnim platformama. Na prvom Runda Digital Dayu sudjelovali su Jennifer Masset (Spotify), Helen Smith i Didier Gosset (Impala), Alexandra Tonisastre (Sonosuite), posebna savjetnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo, Romana Matanovac Vučković (Pravni fakultet Zagreb), Želimir Babogredac (Croatia Records, HDU) i brojni drugi.
Završni dio programa konferencije očekivali su mnogi, jer upravo je taj dio bio posvećen jednoj od najpopularnijih streaming platformi – Spotify. Predstavljanje aplikacije i radionicu za diskografe i ostale zainteresirane održala je Jennifer Masset, direktorica odjela za nezavisne izdavače iz Spotifyja, a pitanja iz publike nije nedostajalo. Na upit hoće li se Spotify uskoro pojaviti u Hrvatskoj, Jennifer je ukratko objasnila kako će ljubitelji glazbe još ipak kratko pričekati s korištenjem ovog sustava, ali i da je isti na dobrome putu da uskoro bude i kod nas.

Na konferenciji se govorilo i o drugim temama značajnim za digitalnu distribuciju glazbe – kako streaming utječe na glazbeni booking i organizaciju festivala, što su ISRC kodovi, ili kako se novi izvođači mogu istaknuti u digitalnom okruženju i predstavljanju glazbe te povećati svoju bazu fanova. Među ostalima, o navedenom su govorili i Alexandra Tonisastre iz Sonosuitea, predstavnici Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatske diskografske udruge (HDU) te Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF), HDS ZAMP-a, Croatia Recordsa, Menarta, Aquarius Recordsa, Dancing Beara, Dallas Recordsa, LAA, Password Production-a i Charm Musica. Ovom prilikom, predstavljen je i projekt Music moves Europe koji je prisutnima izložila Petra Šlosel iz Deska Kreativne Europe.
Nakon trodnevne konferencije koju je u tri grada pohodilo preko 400 ljudi iz cijele regije, sve reakcije su iznimno pozitivne, što je jedan od razloga zbog kojeg su već krenule pripreme i planovi za Runda Digital Day #2.