Uoči Martinja Bruno Krajcar snimio himnu posvećenu vinu

bruno

Jedan od naših najcjenjenijih skladatelja i kantautora, svestrani pulski glazbenik Bruno Krajcar iskoristio je prigodno vrijeme Martinja da u eter pusti pjesmu posvećenu vinskim sortama.
Naime, stihovi pjesme “Ča se sve va brajdah najde” sastavljeni su od dijalektalnih naziva raznih sorti vinove loze, mahom istarskih starinskih, danas većinom izgubljenih i zaboravljenih, te naravno neizostavnih, već širom poznatih, malvazije i terana. Točnije, radi se o 84 sorta loza koje je poznati istarski novinar Davor Šišović skupljao širom Istre sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, a iste su u obliku pjesme svoje mjesto našle u knjizi “Stoljeće vina” 2001. godine.

Bruno ju je uglazbio ove godine te premijerno izveo na ovogodišnjem Etno festu u Neumu, a nedavno je obradu – remix pjesme producirao Marc Grabber.
U pjesmi eksluzivno gostuje poznati znanstvenik svjetskog glasa, Korado Korlević s kratkom analizom vina i njegovog značaja za ljudski rod.
Uz Bruna pjesmu su odsvirali i otpjevali mahom vrhunski glazbenici Alen Spada, Branko Sterpin, Manuel Manzin, te Claudio Vlaci i Aldo Spada iz legendarne grupe Anelidi. Redateljica spota je Elizabeta Ružić.

Bruno je još 2004. godine završio za sommeliera te je dugogodišnji član Hrvatskog sommelier kluba, a 2008. godine pokrenuo je jedinstvenu radijsku emisiju o kulturi vina na HRT – Radio Puli pod nazivom Radiodegustacija koja se redovito emitira svake srijede.
Ove je godine primljen u Europski vinski viteški red te za zasluge u promocija vinske kulture postao vinski vitez.