Kritičari se slažu: pocket palma ima jedan od najboljih domaćih albuma godine

pocket
‘Pocket palma’ je zagrebački synthwave duo kojeg čine Anja Papa i Luka Vidović. Na sceni su se već pojavljivali kao Side Project u malo mračnijem izdanju s s dva albuma na engleskom jeziku.
Kao pocket palma, Anja i Luka bacaju se u nostalgične vode synth glazbe osamdesetih na hrvatskom jeziku. Kroz 2019. godinu izbacuju dva maxi singla: ‘godišnji’ i ‘ono što nam inače nedostaje’ – uz originalne verzije objavljuju i alternativne inačice pjesama koje dočaravaju različite strane ‘pocket palme’.

Njihov prvi album, istoimeni ‘pocket palma’, sastoji se od 11 pjesama kroz koje se provlače zanimljive tematike iz njihove prošlosti – mixtapeovi, preklopni mobiteli, školski plesovi, slomljena srca – ali i mnogi drugi motivi koji opisuju retrowave pokret – zalasci sunca, neonska svjetla, neizbježne palme, a sve to pakiraju u duboke metafore svojih svakodnevnih problema i uspjeha.

Nostalgija igra snažnu ulogu na cijelom albumu i povezuje pjesme tekstualno, ali i glazbeno. No osim nostalgičnog zvuka, album je prožet i ponekad grubljim, a ponekad sladunjavim gitarskim dionicama za koje su zaslužni gitaristi Bruno Žabek i Toni Tkalec.

Cijenjeni glazbeni kritičari već su uvrstili debitantski album pocket palme među najbolja domaća izdanja ove godine:

Ilko Čulić (Express):
“…najugodnije iznenađenje u 2019. priredio je electro duo Pocket Palma istoimenim albumom na kojem su dobro znani akteri zagrebačke klupske scene Anja Papa i Luka Vidović pogodili rijetko viđenu dobitnu kombinaciju. Anja i Luka zajedno rade glazbu od studentskih dana na Filozofskom, a pod starim imenom Side Project ostavili su dva zanimljiva synthwave albuma. Drugi „Lonely Boys“ zvučao je kao zagrebački odgovor na njujorški Phantogram , što zapravo znači da unutra ništa nije mirisalo na domaće pop hitove. Preobrazba Side Projecta u Pocket Palmu dogodila se u nepunih godinu dana, a započela je poslagivanjem 7 pjesama s hrvatskim stihovima za proljetni Bandcamp mini album „Godišnji“. Nostalgija za electro ’80-ima opisana iz perspektive autorskog para rođenog sredinom ’90-ih, pretočena u najprivlačniju hrvatsku dream pop liriku, do jeseni im je donijela pravi radijski hit „Ono što nam inače nedostaje“ i ugovor s Aquariusom. Samizdat je promptno izbrisan s Bandcampa, dopunjen novim pjesmama i bonus miksevima, pa vraćen u opticaj kao LP „Pocket Palma“ koji jeupravo objavljen na Deezeru i na CD-u, a uskoro će se pojaviti na vinilu i naravno na kazeti, što je skoro nezaobilazan fetiš kod novije synth pop ekipe. U svako izdanje ubačeno je ponešto dodatnih mikseva ili drugačijih verzija, međutim osnovni paket s 11 pjesama već je dovoljno impresivan da se Pocket Palma dvostruko istakne. Kao budućnost domaće pop glazbe zagledana duboko u prošlost i kao neoboriv dokaz da sve može ići puno brže kad se zapjeva na domaćem jeziku. “

Dubravko Jagatić (Nacional):
“Smjestivši se negdje između grupe Nipplepeoplea i Denis & Denis, Pocket Palma ima sve predispozicije novim pjesmama osvojiti domaći eter svojim izuzetno simpatičnim i privlačnim pjesmama zaraznog retro synth zvuka.”
Sve u svemu, ‘pocket palma’ je album koji je upravo to – džepna doza palmi koja liječi nostalgiju za ljetom i prošlosti u bilo koje doba godine, a sljedeće godine pripremaju vam još šarenih iznenađenja jer će osim na CD-u album biti objavljen na kazeti i vinilu.