Objavljena knjiga “71 priča o albumima”

knjiga
Knjiga „71 priča o albumima povodom 71 godine od prvog izdanja“ naziv je nove knjige Hrvatske diskografske udruge (HDU) objavljene povodom ovogodišnjeg Nacionalnog dana albuma. Riječ je o drugome izdanju serije započete 2018. godine, kada je čitav glazbeni svijet proslavio okruglu 70. obljetnicu albuma, a obilježavanju se pridružila i hrvatska diskografska scena. Autor priča u ovogodišnjoj knjizi je suradnik HDU-a i novinar Večernjeg lista, Samir Milla, koji je zapisao interesantne crtice o domaćim albumima pod uredničkom palicom Siniše Škarice. Knjizi je pridruženo i digitalno glazbeno izdanje čiji je izbor na Deezer playlisti sažeo urednik, novinar i voditelj Hrvatskog radija, Zlatko Turkalj.
U zagrebačkom megastoreu Hoću knjigu, uz autora i urednike te predsjednika Hrvatske diskografske udruge Želimira Babogredca i dopredsjednika Branka Komljenovića, knjiga je i službeno predstavljena, a zainteresirana je publika do posljednjeg mjesta ispunila knjižaru u Bogovićevoj.


U knjizi se nalazi obilje glazbenih žanrova, pa se, među ostalima, u knjizi mogu pronaći albumi izvođača kao što su Daniel Popović, zatim Mišo Kovač, Tajči, Oliver Dragojević, Toše Proeski, Mia Dimšić, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Hladno pivo, Vojko V, Edo Maajka, Jinx, i brojni drugi. Interesantne informacije, poput priče o najprodavanijem albumu u povijesti domaće diskografije (Bio sam naivan Daniela Popovića, album koji je prodan u preko 800 tisuća primjeraka) prožimaju se kroz svaku od navedenih priča i daju nam uvid u kulturno-povijesni kontekst razvoja diskografije i glazbe na našim područjima.
Večer promocije, prepunu interesantnih zbivanja i razgovora o albumima upotpunila je i dodjela Posebnog priznanja za najkreativniji likovni prijedlog naslovnice albuma „Karta do prošlosti“ Opće opasnosti. Priznanje je pripalo učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu (ŠPUD), a isto je uručio upravo Pero Galić iz Opće opasnosti koji je u ime čitavog benda zahvalio na angažmanu učenika. Podsjećamo, riječ je o suradnji HDU-a i ŠPUD-a, prilikom koje su učenici škole izradili vlastite prijedloge naslovnica albuma za ambasadore Nacionalnog dana albuma, Opću opasnost.
Ugođaj same promocije dodatno je svojom prigodnom svirkom upotpunio Jure Brkljača, mladi izvođač domaće glazbene scene koji je ove godine nastupio na Dori. Svoju podršku dali su i ostali domaći izvođači, novinari i voditelji koji su na sinoćnjoj promociji uz ostale posjetitelje ispunili megastore „Hoću knjigu“ do posljednjeg mjesta.
Knjiga će za sve zainteresirane biti dostupna u prodaji ovoga tjedna po cijeni od 99 kuna, a više informacija o prodaji knjige, kao i ostalim aktivnostima i projektima Hrvatske diskografske udruge, možete pronaći na službenoj web stranici Hrvatske diskografske udruge.