Vrhunski album klasične glazbe “Ivo i prijatelji: Zagrebački solisti i gosti sviraju skladbe Ive Josipovića” pronađite na streaming servisima

Ivo-Josipovi

Ivo Josipović skladatelj je i pravnik, bivši predsjednik Republike Hrvatske koji je dosad napisao šezdesetak skladbi od kojih su Zagrebački solisti i gosti na koncertu održanom 28. kolovoza u Muzeju Mimara u Zagrebu izveli njih pet.Samba da camera, za gudače, Kurosavin nemir svijeta, za gudače i udaraljke, Zelena naranča, pjesme iz Dalmacije za gudače (praizvedba), Susreti u snima, za mezzosopran i gudače na stihove stare japanske lirike i Dernek, za dva klavira, udaraljke i gudače pet je vrhunskih skladbi koje najbolje ocrtavaju širinu stvaralaštva i neosporan talent Ive Josipovića.
„Ivo Josipović je autor koji ne misli da glazba mora iskazati još nešto osim sebe same. Baveći se njegovim stvaralaštvom više godina jednom sam zapisala da je glazba Josipovićev alter ego, skrovište njegove mašte, a glazbeno je djelo mjesto unutar kojeg oslobađa skriveni dio vlastite kreativne energije. U tome skrivenom dijelu uvijek se može potražiti Josipovićev razlog za djelo, ali i smisao stvaralačkog čina. Razabire se to od samih početaka njegove skladateljske aktivnosti”, zapisala je naša ugledna muzikologinja Erika Krpan u bilješci izdanja Ivo i prijatelji: Zagrebački solisti i gosti sviraju skladbe Ive Josipovića koje će uskoro biti objavljeno na CD-u i Blu-rayu.

Tijekom više od šest desetljeća, pod umjetničkom palicom znamenitih koncertnih majstora Zagrebački solisti održavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, koju redovito prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama. Da se radi o vrhunskom ansamblu potvrdili su izvodeći Josipovićeve skladbe pod ravnanjem dirigenta Zorana Juranića, uz naravno sjajne goste koji su svojim muziciranjem na najbolji mogući način zaokružili suštinu Josipovićevog stvaralaštva, kroz ovih pet skladbi dodatno naglasivši „…sve sastavnice Josipovićeva skladateljskog izraza već četiri desetljeća prisutne u određenim inačicama u njegovu opusu”, kako je to sročila Erika Krpan te zaključila: „Jer kako inače iskazati glazbu kao radost, kao igru mašte, ali i kao empatiju koja poput šifriranih poruka obuhvaća cjelokupno Josipovićevo glazbeno djelo.”
Sjajni gosti Zagrebačkim solistima bili su mezzosporanistica Lucija Ercegovac koja je gostovala u izvedbi skladbe Susreti u snima, udaraljkaši Hrvoje Sekovanić i Marko Mihajlović koji su gostovali u izvedbi skladbi Kurosavin nemir svijeta i Dernek te pijanisti Filip Fak i Danijel Detoni koji su gostovali u izvedbi skladbe Dernek.