Improvizije – Ane Paška u Močvari

 

močvara
“Kad je maštala o knjizi, zapravo je maštala o predstavi. Kad je maštala o predstavi, zapravo je maštala o glazbi. Kad je maštala o glazbi, zapravo je maštala o filmu. I tako se ona vrti u svojim krugovima.”
Ovih nekoliko rečenica koje se nalaze na početku njene dirljive knjige/ilustriranog časopisa o majčinstvu “JaMajka Dream” možda i najbolje može približiti ono što jest rad Ane Paška. Poput neke izmaštane improvizacijske televizije uživo u kojoj glavna akterica ujedno u ruci ima i nevidljivi daljinski upravljač kojim “skače” s programa na program.
“Ja neću dati da mi život skrati, čovjek koji ne zna da je ljubav jedini moj put.” Ane Paška
Ovu je istinu pjevala Ane Paška prije nekoliko mjeseci, a nakon zagrebačkog gostovanja, glazbeni novinar Zoran Stajčić (ravnododna.com) napisao je “Tajna znana pod imenom Ane Paška konačno treba izaći na vidjelo. Nema te zabavne i edukativne televizije do njene “Improvizije”.”
Jednostavno je pogodio u srž “Improvizija”, Aninog djela satkanog od vizije, improvizacije i čiste umjetnosti. I najvažnije, od života, u onom čistom obliku. Ova svestrana kraljica improvizacije u izvedbi neposredno otkriva svoje talente glazbenice, dramaturginje, izvođačice, a nakon proživljenih “Improvizija” skupa s njom, vjerujemo da ćete se složiti da je doista jedna od “bolje čuvanih paških tajni”. Njena izvedba je poslastica za osjetila i provokacije za misli izvan granica.


Ane priča o životu, svom i našem, o onom životu koji se živi upravo sada i ovdje, crpeći snagu i kreaciju iz onog izvora koji počiva u nama, a u tome publici sebe u cijelosti daje. Granica između života i kreacije kod nje je labava. Kroz milijun komadića svojih priča, izmiješanih i poderanih – sklada pjesme o rodnome mjestu, o djetinjstvu, o obitelji, o stereotipima, o majčinstvu, o ljudskoj gluposti, o novcu, o zlobi, o glazbi i o veselju.

Rođena je u Senju, jer mama nije stigla do Rijeke, a odrasla je u Pagu. Završila je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (2010.) i MA Film i Video na Umjetničkoj akademiji u Splitu (2019.). Od najranije mladosti osjeća veliku ljubav prema kazalištu, improvizaciji i glazbi. Uči svirati različite instrumente i sudjeluje na Dječjim festivalima i glumačkim radionicama, boravi puno u prirodi, u samoći, uz gitaru i knjige, osluškujući što joj poručuju stabla, ovce i ostali stanovnici slobode, a sve to bespovratno utječe na stvaranje prepoznatljivog izvođačkog jezika, poetike i estetike prisutne u njenim izvedbama.

2003. godine put je dovodi u Zagreb na Akademiju, na studij dramaturgije, koja u njoj samo pojačava i osnažuje osobnu viziju slobode i zajedništva, života i kreacije. Nakon studija vraća se jugu, Zadru i Splitu gdje nastavlja svoj glumački put i realizira svoje projekte u sklopu Nezavisnog kazališta Playdrama: “EZOPEJU, Putovanje prema djetetu”, “Slikovnica od pidžame” i “JaMajka Dream”. Osim toga napravila je nekoliko kratkih glazbenih filmova “CilinDAR”, “Mliječni put” i “Tutasputa” koji su do sada prikazani na raznim festivalima diljem svijeta.

Ane trenutno snima muzički album u koji će biti uključene neke pjesme koje izvodi na “Improvizijama”, a i neke koje su dugo vremena čekale svoje mjesto i vrijeme da budu puštene u svijet. A na pitanje kada će izaći spremno odgovara: “Album će izaći kada bude gotov, hoću reći, poštujem vrijeme sazrijevanja kreacije, a s obzirom na to da nijedna producentska kuća ne uvjetuje tu kreaciju, mogu sebi priuštiti takav luksuz stvaranja.”

Kao i mi tijekom izvedbe, zapitala se i sama Ane koliko puta je moguće eksplodirati od ljepote, a sačuvati tijelo na okupu? Nemojte propustiti ponovno proživjeti i onaj dio sebe na koji ste zaboravili uz Ane i njene i vaše “Improvizije”.

A kraj ove najave završit ćemo direktnom pozivnicom umjetnice: “Neka svi dođu kod mene na vino i kolače, nisam ih spremila, nego sam ih u pjesmu i priču sakrila, šta ću, to je jedino šta trenutno umijem nositi, bez tereta i cilja.”

Začarana Močvara projekt pod umjetničkim vodstvom Nine Romić koji donosi koncerte intimnijeg ugođaja, a koprodukcijski partner KUM (Kazalište u Močvari) uobičajeno ugošćuje programe nezavisne, alternativne i eksperimentalne izvedbene scene kojoj Ana svojim habitusom organski i pripada.

Program je realiziran uz potporu HDS ZAMP-a.
srijeda, 27. veljače 2020. godine, u 20 sati, klubu Močvara.Upad: 30 KN, na dan događanja na blagajni kluba: 40 KN