Mark Lanegan najavio novi album “Straight Songs Of Sorrow” i nemilosrdno iskrene memoare

mark

Mračni američki rock veteran i cijenjeni tekstopisac i glazbenik, Mark Lanegan, najavio je izlazak novoga solo albuma “Straight Songs Of Sorrow” putem etikete Heavenly Recordings. Službeni izlazak albuma potvrđen je za 8. svibnja 2020. godine.
Na nadolazećem albumu ugostiti će brojna lica s rock scene kao što su između ostalog Greg Dulli, Warren Ellis, John Paul Jones i Ed Harcourt. Samo izdanje kombinirat će glazbene elemente ranih Laneganovih albuma uz sintetizirane izvedbe kasnijih radova. Vijest o novom albumu popraćena je i s najnovijim singlom “Skeleton Key”, teškom 7-minutnom bluesy pjesmom prepunom intenzivnih stihova o gubitku i patnji.

15 novih pjesama na albumu inspirirane su njegovom životnom pričom, koju je dokumentirao u novim memoarima naslovljenim “Sing Backwards And Weep”.
Knjiga je opisana kao brutalna i nervozna, poglavito zbog Laneganove nemilosrdne iskrenosti prilikom prisjećanja na putovanje koje je krenulo još od problematičnih mladih dana u istočnom Washingtonu, preko razdoblja obilježenog drogom usred rock scene u Seattleu 90-ih godina, do spasa koji je osjetio u zoru 21. stoljeća. Memoari prikazuju borbu za pronalaženje vlastitog mira, dok novi album stavlja naglasak na spoznaju da je glazba njegov život. Smrt i tragedija s jedne strane, a humor i nada s druge.
Bit će to drugo Laneganovo izdanje u posljednjih godinu dana s obzirom da nas je s hvaljenim, još uvijek aktualnim uratkom “Somebody’s Knocking” počastio u listopadu prošle godine.