U prodaji je “The Best of Collection” Zvonka Špišića

zvonko

Zvonko Špišić velikan je hrvatske glazbe. Ovaj skladatelj, tekstopisac, aranžer, interpretator šansone i likovni umjetnik rođen je 1937., godine u Zagrebu, gdje je i umro 2017. Dobitnik je šezdesetak domaćih i inozemnih nagrada i priznanja od kojih izdvajamo Porina za životno djelo 2008. godine. Njegove najpoznatije pjesme danas su evergreeni, u najvećoj mjeri one posvećene njegovom Zagrebu.
Na njegovom “The Best of Collectionu” u izdanju Croatia Recordsa nalaze se 23 pjesme. Otvara ga “Bicikl”, nakon čega slijede: “Takav dan je pomalo svečan”, “Zagrebačke špancirancije”, “Stari dečki”, “Barbara”, “Kockar”, “Katarina”, “Konoba kod dva ferala”, “Moja mala iz ulice Savske” i druge, a zatvaraju ga dva kajkavska evergreena: “Kajkavska serenada” i “Suza za zagorske brege”.


Zvonko Špišić svojim je pjesmama ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj kulturi gdje zauzima posebno mjesto. Jedan je od osnivača Chansonfesta, a vrijedi istaknuti i njegov društveni angažman. Od 1983. do 1987. bio je tajnik a od 1979. do 1980. i predsjednik Hrvatskog društva skladatelja. U dva mandata bio je predsjednik Zajednice umjetnika Hrvatske. Od 1972. do 1976. bio je zastupnik u Hrvatskom saboru a od 1982. do 1986. odbornik u Skupštini grada Zagreba.
Sve navedeno najbolje svjedoči o kakvom se izuzetnom glazbeniku i autoru radi – sada neka ove 23 pjesme govore u njegovo ime.