Počeo 11th Zagreb International Blues Festival

 

unnamed

Počelo je  jedanaesto izdanje Zagreb International Blues festivala, koji će trajati od 9. do 13. ožujka, a u pet festivalskih dana na četiri zagrebačke lokacije nastupit će jedanaest odličnih blues izvođača. Festival  je počeo  9.3. u osnovnoj školi “Grigor Vitez” (Kruge), gdje je u sklopu već tradicionalnog programa “Blues in the School” nastupio Miro Dimić & Boris Hrepić.
Danas , u utorak (10.3.), u zagrebačkom klubu “Hard Place” će se održati večer posvećena osnivaču Hrvatskih blues snaga, nažalost prerano preminulom Draženu Buhinu Buhi. U programu “Blues for You – Tribute to Buha” nastupit će pet izvođača – Bugi GeorgeV, Tomislav Goluban, Colours of Blue, Bluzy Treesome i Ben Dover.

Od početka karijere do danas, Tomislav Goluban dokazuje virtuoznost, uvodi razne glazbene inovacije, surađuje s brojnim umjetnicima, osvaja nagrade i priznanja te educira mlade. U njegovoj bogatoj diskografiji nalazi se čak jedanaest studijskih albuma, a Golubanovu neospornu kvalitetu prepoznaje i publika i struka. Osvojio je četiti Porina, tri nagrade Status HGU-a, nekoliko Fender Megamuzika nagrada, pobijedio je na Croatian Blues Challengeu u dvije kategorije (jedini kojem je to uspjelo), predstavljao je hrvatski blues na International Blues Challengeu i European Blues Challengeu, a njegove pjesme su pronašle mjesto na samim vrhovima TOP ljestvica specijaliziranih radijskih emisija u Americi, Kanadi i Australiji.
Bluzy Threesome iz Siska je nastao 1.4.2019. na svjetski dan šala i podvala, ali iskazao je najozbiljnije namjere pobijedivši na jedanaesetom Croatian Blues Callengeu u bend kategoriji. Frontalnu poziciju ima pjevačica Antonija Kihalić, koja (eto, sasvim suprotno od asocijacije njenog prezimena) pjeva snažno i raskošno, upravo na tragu svojih najvećih uzora, Joss Stone i Janis Joplin. Solo gitarist, mladi Juran Strmecky, smatra se jednim od najboljih mladih gitarista u Hrvatskoj, koji ”energijom odaje počast svojim idolima kao što su Joe Bonamassa, Eric Clapton i Jimmy Page”. Basist Augustin Dovranić ranije je radio sa nekoliko lokalnih cover bendova i u autorskoj prog alt-rock grupi Bekslep. Matej Smiljanić na bubnjevima je još i član stalne postave reagge benda One dread te blues benda Ašpergerov sindrom, a zanimljivo je da je s riječkim blues kvartetom Rolin Humes 2014. pobijedio na Croatia Blues Challengeu.