Što Vas očekuje u nastavku blues festivala

blues
Srijeda, 11. ožujka, je rezervirana za headlinerice festivala – SUSU. Sirova seksualna energija i provokativnost preko krajnjih granica. Žestoko. Divlje. Tribalno. Drugačije. Zavodljivo. Nabrijano. Eksplozivno. Spiritualno. Luđački. Buntovno. Erotično. Ovo su samo neki od pridjeva kojima opisuju SUSU, suludo dobar rock-blues bend iz New Yorka, koji predvode dvije pjevačice kakve nikada niste vidjeli – Liza Colby i Kia Warren. U sklopu turneje “SUSU-Supernatural Tour” na kojoj će samo u ožujku održati 24 koncerta diljem Europe (Njemačka, Slovačka, Italija, Austrija, Španjolska, Francuska), SUSU dolazi u srijedu, 11.3. u Hard Place, gdje će nastupiti kao headliner ovogodišnjeg 11th Zagreb International Blues Festivala. Ispred njih će nastupiti zagrebačko-zaprešićki duo Two Blue.


U četvrtak (12.3.) festival “seli” u popularni “KCM” (Kulturni centar Mesnička), gdje će svirati Hele & Hutch, pobjednici aktualnog Croatian Blues Challenge-a. Nakon pobjede na CBC-u, Hele & Hutch, riječko-istarski glazbeni duo je predstavljao hrvatsku na najvećem svjetskom blues natjecanju u samoj kolijevci bluesa – Memphisu. U Sjedinjenim Američkim Državama, od 28. siječnja do 1. veljače, održano je 36. izdanje International Blues Challengea. Među tisućama drugih glazbenika iz cijelog svijeta, Hele & Hutch izveli su svoje autorske pjesme za koje su u “zemlji bluesa” dobili velike pohvale od strane stručnog žirija.

Posljednja večer festivala (petak, 13.3.) je u zagrebačkom klubu “Booze & Blues” gdje nastupaju Colours of Blue i Zvonimir Varga. Varga je po mnogočemu jedinstvena figura na hrvatskoj kantautorskoj sceni – glazbi se ozbiljnije posvetio tek nakon što je prešao tridesetu, a zatim je u idućih 10 godina objavio osam albuma, kompilaciju, 20-ak singlova i spotova, napisao zbirku poezije i slikovnicu te skladao za kazalište. Njegov rad izdvaja se iz mora i gomila estradnog “kičeraja”, spajajući mainstream i kantautorski klasicizam s elementima americane. Koncertno je iznimno aktivan pa se bliži brojci od 300 samostalnih nastupa diljem regije, a uz standardne festivale i klubove, nastupao je i u zatvorima, staračkim domovima i knjižnicama.