Ministarstvo kulture ima 300 milijuna kn kredita za kreativce

U trenucima kad korona kriza pokazuje da poslovanje u glazbenoj i drugim kreativnim industrijama još dugo neće biti moguće nastaviti uobičajenom snagom, dobre vijesti stižu iz Ministarstva kulture.
Ono je u okviru drugog paketa mjera, čiji je cilj poticanje i ponovno pokretanje proizvodnje i distribucije kulturnih sadržaja, osiguralo ukupno 300 milijuna kuna kreditnih linija namijenjenih kulturnim i kreativnim industrijama. Poduzetnici u kulturi, pa i oni iz glazbenog i koncertnog segmenta poslovanja, moći će podići kredit kod banke do 800.000 EUR-a za koje Vlada Republike Hrvatske daje stopostotno jamstvo. Upravo zbog tog jamstva, kamatna stopa iznosit će maksimalno do 2 % što će značajno olakšati zainteresiranim poduzetnicima odluku da koriste ovu mogućnost.
Ova mjera otvorena je poduzetnicima kojima nije osnivač tijelo javne vlasti, primarno registriranima za obavljanje djelatnosti u kulturi i kreativnim industrijama što uključuje arhitekturu, audiovizualne djelatnosti (uključujući videoigre), baštinu, dizajn, izvedbene umjetnosti (kazalište, ples i glazba), knjigu i nakladništvo, medije te primijenjene i vizualne umjetnosti. Program službeno mora usvojiti Vlada Republike Hrvatske, a u međuvremenu će Ministarstvo kulture u suradnji s HAMAG BICRO-om izraditi online priručnik i uspostaviti kontaktnu točku kako bi se poduzetnicima olakšao pristup.

Glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec, zadovoljan je suradnjom stručne službe Hrvatskog društva skladatelja s nadležnim ministarstvom ističući kako je riječ o dugogodišnjem pozitivnom odnosu: „S ministarstvom i ministricom Ninom Obuljen Koržinek imamo uspješnu suradnju na nizu projekata, a glas autora i HDS-a prepoznati su kao pouzdan partner pri donošenju brojnih odluka važnih za sve naše članove. Primjerice, nedavno izglasavanje nove EU Direktive o autorskom pravu rezultat je kontinuirane suradnje udruge skladatelja, njene stručne službe i MK.“
Ta je suradnja rezultirala i uključivanjem predstavnika HDS-a pri donošenju Nacrta novog zakona o autorskom pravu. No, posao nije gotov, budući da nas još čekaju izazovi osiguravanja boljeg položaja naših autora i glazbenika na online tržištu, kao i aktivnosti oko povećanja udjela domaćeg glazbenog sadržaja u hrvatskim medijima, prvenstveno u radijskom i televizijskom eteru. Aktualna ministrica na tom je polju već više puta pokazala sluh za želje članova HDS-a i volju da se to u skoroj budućnosti promijeni.
„I ovaj najnoviji korak, otvaranje iznimno povoljnih kredita za glazbene i druge kreativce, dobar je znak razumijevanja položaja svih autora i nositelja prava, u nezapamćeno izazovnoj godini. Vjerujem da će mnogim našim članovima pomoći da lakše prebrode krizu koja traje i kojoj još ne naziremo kraj“ zaključuje Marčec.
Za lakše snalaženje i planiranje, donosimo mjere pomoći Ministarstva kulture koje su bile ili još uvijek jesu na raspolaganju glazbenicima i ostalim kreativcima:
Poduzete hitne mjere Ministarstva kulture za kreativce za vrijeme obustave kulturnih događanja:
a) Otpuštanje programskih sredstava, oko 80 milijuna kuna
b) Zajedno s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, omogućavanje prava na minimalnu plaću brojnim umjetnicima
c) Samostalnim umjetnicima u sustavu doprinosa kroz Ministarstvo kulture omogućena isplata minimalne plaće, kao komplementarna mjeru HZZ-u
d) Nezavisnim umjetnicima u suradnji sa strukovnim udrugama omogućena novčana pomoć za vrijeme obustave kulturnih djelatnosti: tako je, primjerice, za 36 članova Hrvatskog društva skladatelja osigurano ukupno 350 tisuća kuna jednokratne potpore.
Strategija i mjere za izlazak iz krize:
a) Kultura on-line, otvoren novi prostor za umjetnike kroz europski socijalni fond gdje je osigurano 35 milijuna kuna za umjetnike, kako bi kroz predstojeće razdoblje mogli biti plaćeni za dostupnost kulture putem on-line platformi
b) Raspisan natječaj Poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama s ciljem prilagodbe „novom normalnom“, u iznosu od 8 milijuna kuna
c) Pokrenut program potpora koji je odobren od strane Europske komisije za kreditne linije ukupnog fonda od 300 milijuna kuna za kulturni i kreativni sektor. Putem tog programa kreativni sektor moći će ostvariti povoljne kredite s kamatom do 2% i maksimalnim iznosom po korisniku do 800.00 eura uz poček od godinu dana i rok otplate od 5 godina, za koji će država jamčiti u iznosu od 100% .

Više informacija o novom programu kreditiranja dostupno na linku.