Aerosmith, Pearl Jam, Lorde i brojni drugi zahtijevaju kraj neovlaštenog korištenja glazbe

Elton John, Rolling Stones, Lionel Richie, Courtney Love, Panic! at the Disco, Pearl Jam, Sia, Aerosmith, Lorde i Linkin Park potpisali su otvoreno pismo u kojem traže prestanak korištenja njihovih pjesama u političke svrhe bez njihovog odobrenja. Želja glazbenika da se političari drže dalje od njihove glazbe (pogotovo ako je riječ u uporabi njihovog materijala bez suglasnosti autora) ujedinila je glazbenike.
Pismo je upućeno odboru demokratskih i republikanskih stranki.

“Nijedan političar nema koristi od prisiljavanja popularnog umjetnika da ga prozove te da se javno ogradi od njega”, piše u pismu. “Pa ipak, ove sasvim nepotrebne kontroverze neizbježno u centar pozornosti postavljaju i nevoljke i apolitične umjetnike, prisilivši ih tako da objasne načine na koje se ne slažu s kandidatima koji pogrešno koriste njihovu glazbu. A na društvenim mrežama i u kulturi uopće, političari obično završe na pogrešnoj strani tih priča.”
Ostali glazbenici koji su dodali svoje potpise u pismu su Green Day, R.E.M., Sheryl Crow, T Bone Burnett, menadžeri Kurt Cobaina, Blondie, Jason Isbell, Elvis Costello, Rosanne Cash i Lykke Li. Mick Jagger i Keith Richards potpisali su pojedinačno. Steven Tyler dao je dva potpisa: u svoje ime i u ime Aerosmitha.
“To je pitanje koje je isplivalo na površinu u prethodnim izbornim ciklusima,“ kaže Ted Kalo, izvršni direktor Saveza za umjetnička prava, „ali dogodilo se s mnogo većom učestalošću u ovom ciklusu i privuklo je našu pažnju.
Zaista, u posljednjih mjesec dana su samo predsjedniku Donaldu Trumpu brojni glazbenici dali do znanja da nisu suglasni s korištenjem njihove glazbe u svrhu njegove kampanje.
Pokojni frontmen Linkin Parka Chester Bennington svojedobno je izjavio da “Trump predstavlja veću prijetnju SADu od terorizma”, zbog čega su članovi benda brzo su reagirali te poslali zahtjev za uklanjanjem predsjednikovog videozapisa na Twitteru u kojem koristi pjesmu benda “In The End”.