RiM feat. Rockoko Orchestra imaju novu pjesmu Sveti križ

Cro Sacro, podetiketa Hrvatskoga katoličkog radija i diskografske kuće Croatia Records, predstavljaju novi singl grupe RiM nastao u suradnji s Rockoko Orchestrom. Riječ o skladbi pod nazivom Sveti Križ koja je posvećena sestrama Svetog Križa iz Đakova, ali ne samo njima nego svima koji su kroz rad i susret sa sestrama osjetili toplu i nesebičnu ljubav darivanja. Autori skladbe su poznata pjesnikinja s više antologijskih pjesama, Iva Čuvalo te Porinom nagrađeni skladatelj Slavko Nedić.
Grupu RiM čine sestre Ružica i Maja Nedić (otuda i naziv grupe RiM), a Rockoko Orchestra neumorni trio: svirači Krunoslav Dražić i Damir Butković Budo te snimatelj i producent Tihomir Ivanetić, sva trojica višestruko nagrađivani na području tamburaške glazbe. Izvedba skladbe vješta je kombinacija modernog popa u vokalnom smislu te neobičnih tamburaških rješenja koja uveliko odudaraju od klasičnih tamburaških klišea.

Pjesma Sveti Križ potaknula je autorski tim pjesme da započne pisanje tamburaškog mjuzikla pod radnim naslovom Slavonska rapsodija čija se radnja odvija u Đakovu od jeseni 1883. do jeseni 1884. godine. Vrijeme je to kada je Đakovo zadesio veliki potres i poharala tuberkuloza. Zbog tih i raznih političkih razloga slavonski seljaci u bescjenje prodaju vlastita imanja i sele se u Ameriku. Svaka sličnost sa današnjim događanjima je na žalost istinita. Inače, ljubavni zaplet Jelene i Roberta (glavnih likova mjuzikla) događa se upravo u bolnici sestra Svetog Križa, a pjesma Sveti Križ nositeljica je četvrtog čina mjuzikla.