U okviru Hrvatske diskografske udruge osnovan odbor za glazbeni publishing

U sklopu Hrvatske diskografske udruge, u srpnju ove godine osnovan je Odbor za glazbeni publishing, s ciljem učinkovitijeg poslovanja i poboljšanja poslovnog i pravnog položaja autora i publishera (prvenstveno domaćeg kataloga) te dodatne edukacije o ovom aspektu glazbene industrije.
„S obzirom na to da se u Hrvatskoj pojavila potreba za ujedinjavanjem interesa i rada za ovaj segment glazbenog poslovanja, kao glas i polazišna točka glazbenih nakladnika, misija ovog Odbora je povećati zaštitu prava publishera i autora u Hrvatskoj i inozemstvu te djelovati na stvaranju boljeg okruženja i jačanju njihove pozicije,“ poručuju iz Hrvatske diskografske udruge.

Novoosnovani Odbor za glazbeni publishing nastojat će unaprijediti zajedničku komunikaciju:
s korisnicima, prvenstveno televizijskim kućama, kako bi pojasnili međusobna prava i obveze i modele poslovanja;
s organizacijama za kolektivno ostvarivanje prava radi ostvarivanja što kvalitetnije suradnje i najboljih mogućih rezultata;
sa samim autorima u smislu što boljeg informiranja i poslovne podrške;
te svim ostalim sudionicima kreativnih i kulturnih industrija i subjektima koji utječu na njihov rad, poput državnih institucija.
U Radno predsjedništvo ovog Odbora izabrani su Ana Škarica-Lešić (Dancing Bear Naklada) kao predsjednica te Frane Tomašić (Croatia Records Music Publishing) kao zamjenik predsjednice. Pored njih, Radno predsjedništvo čine predstavnici sljedećih publisherskih kuća: Menart, Hit Records, Mars Music, Propeler, Scardona glazbena produkcija.