Kako voziti električni romobil?

Zvuči banalno? Nije. Nakon milijun zbunjenih poziva o tome kako e-romobil ne kreće moramo razjasniti par stvari. Ne brini, nije to nikakva kvantna fizika i zapravo ne može biti jednostavnije.
Sve što ti treba za početak vožnje je poznavanje osnovnih dijelova električnog romobila: ručica za gas, LED računalo, centralna šipka s ručkama i gazište. Prvi korak je upaliti LED računalo i podesiti brzinu romobila. Ako tek počinješ s vožnjom, preporuka je da ostaneš u prvoj brzini, a onda možeš krenuti s ubrzavanjem kad vidiš kako romobil diše (da da, Xplorerovci i dišu). Drugi korak je staviti jednu nogu na gazište, dok se drugom nogom odguruješ i tako pokrećeš sam električni romobil. Naglasak je na odgurivanju. Ne možeš samo stisnuti ručicu i očekivati da sam krene. Isto kao u životu, nema ništa bez dobrog odgurivanja. Kad se električni romobil počne kretati, stavi drugu nogu na gazište. Nakon toga možeš lagano i ubrzavati koristeći ručicu gasa za ubrzanje. Ako pustiš ručicu gasa, romobil će usporiti, a za brzo kočenje tu su, pazi sad – kočnice!

Preporuke za vožnju električnog romobila:

  1. Prilikom skretanja, smanji brzinu i lagano se nagni u stranu prema kojoj skrećeš. Možeš ti i ostati u najvećoj brzini, ako si željan letenja s romobila u nepoznato.
  2. Izbjegavaj vožnju po većoj kiši ili nepovoljnim vremenskim uvjetima. Rominjanje te neće ubiti, ali znaš koliko se vole struja i voda pa zbog dodatnog opreza preskoči velike lokve i jako nevrijeme.
  3. Izbjegavaj veliku brzinu po neravnom terenu.
  4. Ne ubrzavaj dok voziš nizbrdo. Osim ako se ne pripremaš za novu epizodu Jackassa.
  5. Nemoj vješati stvari na ručke. Jednostavno, nemoj!
  6. Nemoj voziti stojeći na jednoj nozi. Osim ako ne voliš čuti: “Rekli smo ti.”
    Eto ga, sve spremno. Odgurni se i uživaj.