Koncert Cantus Ansambla slušajte u direktnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskog radija

S obzirom na nove nužne epidemiološke mjere, koncert Cantus Ansambla u ponedjeljak 23. studenoga u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 20 sati, održat će se bez publike, ali uz direktni prijenos na Trećem programu Hrvatskog radija. Radijska snimka koncerta bit će dostupna i u Slušaonici Hrvatskog radija (radio.hrt.hr).
Ovim koncertom u svečanoj sezoni Cantus Ansambla, koji slavi 20. godina od svojeg osnivanja, obilježit će se i 75. godina Hrvatskog društva skladatelja.

Pod dirigentskom palicom Berislava Šipuša, ansambl će izvesti djela Rubena Radice Litaniae Sanctorum pro Papa Ioanne Paulo te Concertino za violinu i komorni ansambl Natka Devčića, u kojem će solističku ulogu preuzeti dugogodišnji koncertni majstor ansambla, profesor na zagrebačkoj Muzičkog akademiji, Ivan Novinc. U sklopu stalne suradnje s najmlađom, tek nadolazećom generacijom skladatelja, na ovom koncertu praizvest će se i novo djelo Šlomlek Maryam mladog, talentiranog udaraljkaša, vrlo aktivnog u svijetu jazza, ali i još uvijek studenta kompozicije u klasi prof. Mladena Tarbuka, Šimuna Matišića. Cantus Ansamblu će se u izvedbi pridružiti i mezzosopranistica Marta Schwaiger, kao i saksofonisti Saša Nestorović i Dragan Sremec. Publika će imati priliku čuti, za recentni kontekst globalne pandemije iznimno zanimljivo djelo Valse macabre Silvia Foretića, a u kojem će gostovati gotovo pa stalna suradnica Cantus Ansambla, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić.

  1. studenog 2020., 20 sati
    koncertni ciklus Cantus Ansambla, sezona 2020./21.
    svečani koncert u povodu 75. obljetnice HDS-a
    Berislav Šipuš, dirigent
    Martina Gojčeta Silić, mezzosopran
    Marta Schwaiger, sopran
    Saša Nestorović i Dragan Sremec, sopran saksofon
    Ivan Novinc, violina
    Ruben Radica, Litaniae Sanctorum pro Papa Ioanne Paulo
    Natko Devčić, Concertino za violinu i komorni ansambl
    Šimun Matišić, Šlomlek Maryam, za sopran, dva sopran saksofona i ansambl, praizvedba, narudžba Cantus Ansambl
    Silvio Foretić, Valse macabre, za glas i salonski orkestar