Pametne kuće, hrvatska pamet

Prateći potrebe tržišta rada, Obrtničko učilište kreira novo radno mjesto – Specijalist za primjenu sustava pametnih instalacija.
Njegov je zadatak korisniku omogućiti život ili rad u pametnom okruženju, gdje će sve biti nadohvat ruku, uz minimalne troškove. Novi program razvijen je kroz Erasmus+ KA3 projekt SHVET na temelju analiza potreba poslodavaca iz Hrvatske, Slovenije i Italije, čime se osigurava relevantnost na domaćem, ali iz europskom tržištu rada.

Specijalist za primjenu sustava pametnih instalacija povezuje različite vrste električne, elektroničke i strojne opreme u koordinirani sustav koji štedi energiju i povećava razinu udobnosti korisnika. On identificira potrebe kupaca i komunicira ih projektantu, odabire potrebnu opremu te na kraju instalira hardver i softver sustava pametnih instalacija. Na kraju uvodi korisnika u rad sa sustavom i upravlja životnim ciklusom proizvoda.
Program, koji će provoditi Obrtničko učilište, traje 660 sati i uključuje više od 70 posto praktičnog rada i vježbi u 6 modula, već je dobio pozitivno mišljenje Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.