Jazz u Močvari: Ivan Kapec 5tet

 

 

“Crta odvaja prostor kaosa od prostora za kojeg smatramo da je organiziran na neki način. Tako ju ja zamišljam. I onda, upirući se na toj pretpostavci čini mi se da razaznajem gdje je kaos, a gdje red. To je lijep osjećaj, ali traje vrlo kratko.” Tim nas riječima Ivan Kapec uvodi u svoj intiman svijet i predstavlja ideju novog albuma “Crta”.
Jedan od najaktivnijih i najznačajnijih domaćih jazz glazbenika u protekla tri desetljeća u jesen 2020. objavljuje svoj peti solistički album “Crta” kojega će nam predstaviti uživo u sklopu programa Jazz u Močvari.
Ivan Kapec je istaknuti zagrebački jazz gitarist i skladatelj, član brojnih jazz bendova (Ten Directions, Mirokado Orchestra, Kvartet Groovie, Mediteran Trio), a s autorskim triom početkom 2000. snima dva odlična albuma “Lancun” i “Bava” od kojih je posljednji bio nominiran za diskografsku nagradu “Porin” u kategoriji najboljeg jazz albuma 2003.


Osnivač je i multimedijalne skupine TrianguliZona s kojom nastupa na mnogobrojnim festivalima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Od 2009. vodi future jazz sastav Capisconne Electro Unity, suator je eksperimentalnog projekta Kapec Labosh Duo i elektro-akustičnog improvise dua Sonic Diptych. Njegove skladbe izvode Big Band HRT-a, Ratko Vojtek i Varaždinski komorni orkestar. EP “Activity” benda Capisconne objavljen je za meksičku net etiketu “Breathe Compilation”. Taj album svrstan je među pet najboljih Creative Commons albuma u 2009. godini.
Zadnjih godina aktivno sudjeluje u razvoju i procvatu zagrebačke jazz scene pokrenuvši Sunrise Sessionse, platformu za razvoj kreativne scene improvizirane glazbe u Hrvatskoj. Sunrise Sessions kolektiv je od dvadeset i pet glazbenika koji već više od 5 godina održavaju i organiziraju koncerte slobodne kompozicijske improvizacije (instant composition). To je način sviranja u kojem glazbenici na licu mjesta, bez pripreme ili ikakve probe, zajedno na pozornici, u realnom vremenu, skladaju kompozicije, tj. improviziraju ne samo melodijski i ritmički (što je inače uobičajeno za mainstream jazz), već i s cijelom formom pjesme. Praktički, stvaraju novi oblik (formu) – pjesmu i aranžman u samom tijeku izvođenja.
Zajedno s Jankom Novoselićem, s kojim svira u grupi Kozmodrum, pokrenuo je izdavačku kuću Zona Muzika. Ivan je pisao za časopis WAM i uređivao je temat o glazbi u časopisu Quorum. Također uređuje i radio emisiju “Jazzolovka” koja promovira novu improviziranu i jazz glazbu u regiji. Zadnjih nekoliko godina surađuje i s kantautoricom Majom Posavec.
Koncert je organiziran u suradnji s Goethe-Institutom.Utorak 12.1., ulaz besplatan,početak 20:00