U Gundulićevoj novi dom Music Shopa Croatia Recordsa

 

Preseljenje kultne prodavaonice ploča Jugoton / Croatia Records iz Bogovićeve ulice u Gundulićevu 3 očito je bilo sudbinski predodređeno. U tekstu Jutarnjeg lista objavljenog 28. studenog 1928. godine Gundulićeva ulica bila je oduvijek ulica u kojoj su se prodavali gramofoni i gramofonske ploče.
Kako je navedeno u članku, u kući broj 5 bila je tvrtka Beyer.

To je oficijelna prodaja najbolje gramofonske marke His Master Voice. Valja priznati da tuj vlada potpuni sklad: otmjena marka, otmjene prostorije, gdje je sve lako praktički organizovano, da si svatko može nabaviti najbolji gramofonski aparat i glasovite ploče. Uvedeni sistem na otplatu, pruža kupcu velike olakšice, stoji nadalje u članku.
Na kućnom broju 8 bila je firma S. AD. Engl. zastupnici mnogih svjetski poznatih brandova, a prodavali su gramofone i ploče marke Columbia. Kako u svakom članku piše da se gramofoni i ploče mogu kupiti uz dugoročnu otplatu, lako je pretpostaviti da su vinili u to doba bili poprilično skup i luksuzan proizvod. Kao i danas važna je bila i činjenica što je upravo u istoj ulici i zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda koja se u Gundulićevu preselila 1876. godine, a otvorena je svečanim koncertom 4. prosinca iste godine. Zanimljvio je da je tada bila na kućnom broju 1000.