Mađarska etno-psihodelija Meszecsinka u Močvari

Jedna od najboljih mađarskih world music grupa, Meszecsinka, vraća se u Močvaru nakon 9 godina. U međuvremenu je ova grupa snimila tri jako hvaljena albuma, odsvirala nekoliko stotina koncerata diljem svijeta, a u Zagreb dolaze u sklopu njihove ljetne europske turneje.
Meszecsinka je osnovana 2009. godine od strane Emila Biljarszkog (gitara, klavijature) i Annamari Oláh (vokal, saz) čiji je božanstveni glas i zaštitni znak benda. Kasnije su im se priključili drugi glazbenici, a trenutno, uz ovaj dvojac, s njima sviraju Ferenc Somogyi (bass) i Dávid Krolikowski (udaraljke). Od svojih početaka razvijaju glazbeni stil naslonjen na tradicijsku glazbu, ali ona je uzeta samo kao temelj na koji su naslonjeni psihodelični, ali pomalo i eksperimentalni zvuci.


Meszecsinka su de facto ono što world music kao pojam definira – tradicija i moderni pristup kao nevjerojatni miks koji donosi potpuni novi sound. Zanimljivo je da je Meszecsinka tijekom svoje karijere snimila pjesme na čak sedam jezika – mađarskom, romskom, bugarskom, finskom, engleskom, arapskom i španjolskom!
Prvi, istoimeni, album Meszecsinka je objavila 2012., a godinu nakon toga su već snimili live album koji ih je predstavio u svojem punom svjetlu. Uslijedio je “Kinyílok”, a pažnju svjetske javnosti su dobili s albumom “Álomban Ébren = Awake In A Dream”. Taj album je bio prisutan i na najvažnijoj svjetskoj world music listi – World Music Charts Europe, a isto vrijedi i za posljednji album “Állj bele a mélybe” iz 2019. godine koji je donio novi iskorak u psihodelični svijet. Annamari Oláh je na tom albumu donijela i nove vokalne akrobacije pa se okušala i u sibirskoj tehnici pjevanja. Meszecsinka je nakon toga dobila pozive na najveće svjetske festivale, a sada nastavlja svoj put na europskim pozornicama, uključujući i Močvaru.

https://www.youtube.com/watch?v=LUWJfZSw40I

Četvrtak, 12.8.2021., 21:00, upad 35 kn
Pretprodajna mjesta: entrio.hr i prodajna mjesta Entria
Koncert je sjedećeg tipa i broj ulaznica je ograničen.
Covid putovnice nisu potrebne.