Prva pjevačka konjica Sinđir objavila album prvijenac “Inat Šokački”

Ljubav prema tradicijskoj pjesmi, svojem kraju, svojem zavičaju te želja za očuvanjem tradicijske pjesme ponukala je nekolicinu Županjaca na osnivanje pjevačke grupe, i to u obliku pjevačke konjice.
Prva pjevačka konjica Sinđir djeluje od mjeseca studenog 2017. godine pri Konjičkom centru Županjski kas – Županja. Svi su članovi Sinđira konjogojci koji se bave uzgojem lipicanskih konja. Prvi je cilj PPK Sinđira bio oteti od zaborava stare pjesme, napjeve i bećarce županjskog kraja. U zimu 2019. godine odlučili su se na snimanje prve autorske pjesme, “Inat šokački”, kojom su se početkom 2020. godine predstavili na 15. Glazbenom festivalu “Šokačke pisme” u Županji.


Nakon festivala rodila se zamisao o snimanju prvog glazbenog albuma koji je upravo objavljen i na njemu se nalaze obrade nekoliko starih pjesama županjskog kraja – po prvi su put snimljene pjesme “Nejanković”, “Županjski pokladarac” te “Županjski svatovac”. Uz to, također su snimljene i tri autorske pjesme.
Glazbeni producent albuma i ton majstor bio je Tihomir Ivanetić, sve je snimanu u Rockoko Studiju, a uz Sinđir su sudjelovali i članovi Rockoko Orchestra, Krunoslav Dražić i Damir Butković Budo. Izvršni producent albuma je Adam Svirčević. Ovom prilikom iz Sinđira zahvaljuju za doprinos u realizaciji glazbenog albuma prijateljima: Josipu Svirčeviću, samičaru Luki Agiću, gajdašu Stjepanu Većkoviču, Dariju Matiću, Domagoju Matiću, Ivici Oršoliću Ivi, Branimiru Jovanovcu Baniju, Ivici Pliveliću Ivi, Josipu Cindriću te nekadašnjem gradonačleniku Grada Županje, Davoru Miličeviću.