Mentalno izazovni poslovi mogu smanjiti šanse za razvoj demencije

Ako imate posao koji mentalno stimulira, možda će baš taj faktor spriječiti razvoj demencije kasnije u životu, tako barem stoji u rezultatima studije objavljene nedavno u magazinu The BMJ.
Znanstvenici su uspoređivali podatke brojnih studija koje su procjenjivale koliko je posao, i ono što ga čini, odgovoran za razvoj ili prevenciju kroničnih bolesti i smrti. Otkrili su da osobe koje imaju kognitivno stimulirajući posao imaju i 23 posto manje šanse da će se kod njih razviti demencija, u odnosu na one koje ne rade takav posao.
Kognitivna stimulacija na poslu je definirana kao okruženje koje dopušta osobi da donosi odluke i od kojih se zahtjeva da obavljaju zahtjevne zadatke.

Studije, koje dolaze iz Amerike i Europe, su nastale prikupljanjem podataka svih sudionika koji nisu imali demenciju (između 1986. i 2002. godine), a praćeni su do 2017. godine. Nakon što su prilagodili studiji i druge faktore koji mogu uzrokovati demenciju, znanstvenici su shvatili kako osobe koje nemaju stimulirajuće poslove imaju i najviše šanse da će doživjeti kognitivno propadanje. Ipak, važno je napomenuti da nisu ustanovili je li tip posla utječe na mozak ili je asocijacija na to samo reflektirala druge faktore. Potrebno je provesti još dodatnih istraživanja, zaključuje portal ordinacija.hr.

Izvor: MojPosao.net