Tretiraju li tvrtke jednako zaposlene roditelje i radnike bez djece?

Osjećati se necijenjeno, nevidljivo ili kao da nas stalno iskorištavaju predstavlja očigledan znak za uzbunu.
Od nas se kao zaposlenika očekuje da obavljamo određeni skup dužnosti koje spadaju pod zajednički nazivnik ‘opis posla’. Međutim, kada se naš doprinos uspjesima tvrtke previdi, naročito ako se radi o svjesnom ignoriranju od strane nadređene osobe, tada je ‘vrag odnio šalu’ i pravi je trenutak za suočavanje s problemom.
Prema portalu monster, ovo je 5 jasnih signala da vas na poslu iskorištavaju, odnosno uzimaju zdravo za gotovo.

1. Često radite prekovremeno

U situacijama kada nemaju dovoljno radnika i nisu u prilici osnažiti tim novim zaposlenicima, a rokovi pritišću, menadžeri višak posla u pravilu raspodjeljuju dostupnim radnicima, tjerajući ih na prekovremeni rad. Usprkos tome što ste svjesni kako je povremeni nešto duži ostanak u uredu sasvim u redu, ako posao redovito zadire u vaše noći i vikende, vrijeme je za promjenu i vraćanje ‘izgubljenih sati’.

To ćete učiniti zapodijevanjem iskrenog razgovora s vašim šefom kojim ćete mu dati do znanja koliko vas svi ti dodatni sati iscrpljuju i kako ste svakim danom sve bliže burnoutu. Objasnite mu da i dalje želite biti timski igrač i da vam je stalo do svog posla, ali se istovremeno osjećate preopterećeno i zabrinuto zbog toga što ne možete ostvariti rezultate sukladne vašim sposobnostima.

2. Obnašate ulogu osobnog asistenta

Ako se niste prijavili i potom zaposlili na radnom mjestu osobnog asistenta, vaš radni dan se nipošto ne bi trebao svoditi na donošenje kave nadređenoj osobi. Naprotiv, trebali biste se usredotočiti na unaprjeđenje vaših vještina i obavljanje posla za koji ste doista i zaposleni.

Ako vaš šef ne odustaje od želje da nastavite igrati ulogu njegovog osobnog asistenta, ponudite ovo rješenje: “Cijenim to što vam pomažem, ali volio bih svoje vrijeme usredotočiti na druge projekte koje imamo u pripremi. Možemo li ove poslove dodijeliti nekom od pripravnika?”

3. Žonglirate s dva posla

Kolega s posla je dobio otkaz ili dao ostavku, a vi preuzimate radne zadatke te osobe – dok nastavljate raditi svoj posao. Ali prije nego što išta kažete svom šefu, razmislite koliko dugo ćete raditi dodatni posao.

Ako je to samo na tjedan ili dva, pokušajte izdržati, ali ako će to biti dugoročno – ili vaš šef ne planira zaposliti zamjenu – morat ćete progovoriti.
U slučaju da nemate ništa protiv obavljanja dodatnog posla, svejedno biste trebali dobiti adekvatnu naknadu za to. S tim na umu, šefu biste mogli reći: „Preuzeo sam dodatne odgovornosti, što možemo učiniti kako bi moji mjesečni prihodi više odgovarali mojoj novoj ulozi?”.

Ukoliko vaš šef kaže da povišica nije na stolu, zamolite ga za pomoć pri određivanju prioriteta prilikom odrađivanja nagomilanih obveza kako ne biste izgorjeli, a zatim ga upitajte postoji li mogućnost dobivanja bonusa za dodatni posao koji odrađujete.

4. U očekivanju Godota… Pardon, povišice ili promaknuća

Ako usprkos opetovanim obećanjima od strane nadređene osobe kojima vas uvjeravaju kako su povećanje plaće ili promaknuće ‘iza ugla’ i dalje stojite na mjestu, a vaš bankovni račun i status na poslu ostaju isti, pravo je vrijeme za akciju.

Između ostalog, vašem šefu biste mogli reći: „U više navrata smo razgovarali smo o tome da dobijem povišicu. Imate li konkretniju informaciju kada bi se to moglo dogoditi?”

Ukoliko dobijete neodređen odgovor, morat ćete biti nešto asertivniji i jasnije izraziti vaše stajalište. Primjerice, možete reći: “Nisam zainteresiran za odlazak, a s obzirom kako oboje smatramo da zaslužujem ovu povišicu, želio bih doznati datum kada je mogu očekivati.”

5. Drugi uzimaju zasluge za vaš rad

Jeste li ikad imali nesreću raditi za menadžera koji krade zasluge za tuđi rad ili ideje? Nadamo se da niste, ali ako ste se našli u takvoj situaciji onda vrlo dobro znate koliko je nezgodno raditi za takvu osobu.

Kako biste dobili priznanje za dobro odrađen posao, a istovremeno izbjegli narušavanje odnosa sa šefom, ljubazno ga ‘podsjetite’ da je određena ideja bila vaša, kao i da ste vi zaslužni za njenu realizaciju. Recite nešto poput: “Dobro ste to istaknuli, ali volio bih podsjetiti na jednu stvar koju sam spomenuo još u trenutku kada sam iznosio ovu ideju.” Pažljivo birajte vaše riječi kako ne biste posramili ili uvrijedili vašeg šefa, jer možda je doista zaboravio o čijoj ideji se zapravo radilo, odnosno tko je od vaših kolega odradio neki zadatak.

Izvor: MojPosao.net