Online tribina 19.01.2022: Irena Jukić Pranjić i Aleksandar Zograf

Razgovor Lazara Džamića i Aleksandra Zografa održat će se online na Facebook stranici Klub Močvara. Poziva se publika da šalje pitanja putem chata.
Irena Jukić Pranjić spada među hrvatske autorice aktivne na nekoliko polja – osim stripa i ilustracije, ona se bavi animiranim filmom i predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, dok je za HRT 3 realizirala (kao urednica i redateljica) pedeset epizoda važnog serijala pod nazivom Strip u Hrvatskoj. Irena Jukić Pranjić bila je aktivna u dva strip kolektiva, Divlje oko i Emisija emocija.

Iako je započela objavljivati stripove u fanzinu Protuotrov, njezini radovi su vrlo brzo dospijeli do poprilično raznovrsnih publikacija u zemlji i inozemstvu, od Patka i Handyburgera, do Večernjeg lista i Vjesnika. Njezino najnovije izdanje je Dnevnik snivanja i filozofiranja, jedno od najoriginalnijih ostvarenja koje se pojavilo na ovim prostorima, prije svega zato što na upečatljiv način bilježi snove ali i autoričina razmišljanja o njima. Irena je i autorica i glavna urednica Fibrine antologije koja se pojavila 2010. – Ženski strip na Balkanu, a pored svega je i realizirala četiri nagrađivana animirana filma – Ornament duše (2011), Požuda (2014), Gamer Girl (2016) i Real Boy (2021).

 

ALEKSANDAR ZOGRAF (Srbija)
Razgovor s Irenom Jukić Pranjić vodit će Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf, strip autor iz Pančeva. Zograf je od ranih devedesetih aktivan na međunarodnoj sceni, objavljujući svoja razmišljanja i istraživanja u formi kratkih stripova. Čitatelji srpsko-hrvatsko-bosanskog jezika (ili kako god taj jezik nazvali) u mogućnosti su, počevši od 2003. godine, čitati njegove stripove svakog tjedna u beogradskom magazinu Vreme, dok su se kolekcije njegovih radova pojavile u S.A.D.-u, Italiji, Francuskoj, Japanu, Portugalu, Austriji, Mađarskoj i drugdje.

IRENA JUKIĆ PRANJIĆ (Bjelovar)
Web:  irenajukicpranjic.blogspot.comirenajukicpranjic.wixsite.comcroatian.film 
ALEKSANDAR ZOGRAF (Srbija)
Web: aleksandarzograf.com


SRIJEDA 19.01.2022. • 19:00 UTC+01