50 godina jugoslavenskog Woodstocka – prvi Boom festival ponovno na vinilu

Ako govorimo o legendarnim festivalima popularne i rock glazbe naših krajeva, onda se svakako na jedno od najvažnijih mjesta može staviti Boom festival.
“Kao klinac sam sanjao da mogu napraviti jedan Woodstock u Jugoslaviji. I tako davnih šezdesetih godina, još kao tinejdžer, otišao sam na neki rock festival u Beču gdje mi je napamet pala ideja da napravim Woodstock i to na jugoslavenski način. To mi je i uspjelo davne 1972. godine u Hali Tivoli u Ljubljani. I festival je bio rasprodan”, kaže Branko Lazarević Lazo koji je uz kultnog menadžera Vladimira Mihaljeka Mihu započeo priču koja će osvojiti sedamdesete godine prošlog stoljeća.

“Koncert smo radili s Perom Dimitrijeviće koji je vodio Slovenijakoncert, a iste godine nabavili smo novac da snimimo festival uživo i to na malo širim trakama. Miro Bevc, koji je imao najbolji studio u Ljubljani (Akademik studio) snimao je festival. Boom festival se zapravo zvao jugoslavenski pop rock festival, ali smo ga s vremenom preimenovali u Boom jer predznak jugoslavenski očito više ne odgovara”, kaže Miha i dodaje: “Tko je nastupio na Boom festivalu išao je dalje, na još veće pozornice i pod još veća svjetla reflektora. Bilo je to mjesto koje te moglo dići u visine! No, da me danas pitate da organiziram Boom festival, mislim da ga ne bih radio. Bila je to ipak mladost-ludost.”
Prvo izdanje Boom festivala, tada zvano Pop Festival Ljubljana 72, okupilo je kultna imena tadašnje glazbene scene: Nirvanu, Indexe, Dragu Mlinareca, Ivicu Kiša i Tomaža Domicelja, Alarm, Grupu 777, Mlade Leve, Had, Ivicu Percla, Grupu Marina Škrgatića i Time. Danas, kada Boom festival obilježava pola stoljeća i kada ga definitivno možemo nazvati jugoslavenskim Woodstockom, izdanje koje je dosta traženo na tržištu ponovno stiže na vinil. Sve pjesme objavljene su na dvostrukom 180-gramskom vinilu, a uz to stižu i popratni tekstovi organizatora festivala te download code za preuzimanje mp3 verzija pjesama. Likovno oblikovanje reizdanja radio je Darko Kujundžić.