Haustor na vrhu Top-liste prodaje vinila u srpnju

Grupa Haustor s remasteriranim izdanjem ploče Treći svijet (Croatia Records) predvodi srpanjsku listu najprodavanijih domaćih vinila. Tijekom proteklog mjeseca, kultni album benda tri tjedna je bio na vrhu Top-liste prodaje. Mjesec prije, album se našao na broju četiri mjesečne top-liste prodaje vinila, premda je bio u prodaji samo jedan tjedan.
Mjesečna top-lista prodaje vinila Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovu kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovomjesečna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 4. srpnja do 31. srpnja, a možete je pronaći na stranici top-lista.hr.


Reizdanje albuma iz 1984. poklopilo se s okupljanjem članova benda više od tri desetljeća nakon raspada kako bi dovršili dub matricu naslovne pjesme Treći svijet. Cijeli proces snimanja pjesme pratile su i kamere produkcijske kuće Interfilm, čiji će materijali biti iskorišteni za videospot pjesme Treći svijet Dub 2022 i dokumentarac kojeg priprema redatelj i scenarist Arsen Oremović.
Prošlomjesečni broj jedan, sastav Idoli s reizdanjem albuma Odbrana i poslednji dani (Croatia Records) spustio se na drugo mjesto. Tijekom srpnja ova ploča, originalno objavljena 1981. godine, nije izlazila iz Top 5 najprodavanijih domaćih albuma, držeći drugu poziciju dva tjedna.

Treće mjesto najprodavanijih vinila u srpnju pripalo je grupi Riblja čorba s naslovom Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju (Croatia Records). Izlazak reizdanja, odrađenog u kultnom studiju Abbey Road u Londonu, izazvao je veliki interes kod publike, zbog čega se već tiska nova tiraža.

U krugu pet najprodavanijih domaćih izdanja našli su se kompilacija live nastupa s prvog održanog Boom Festivala Pop festival Ljubljana 1972 – Boom (Croatia Records) na broju četiri, dok je na petom mjestu drugi mjesec zaredom ostao Boško Petrović s pločom Tiffany Girl (Croatia Records).
U donjem dijelu Top 10 najprodavanijih srpanjskih vinila našli su se Josipa Lisac s Dnevnik jedne ljubavi (Croatia Records) na broju šest, Električni orgazam s pločom Distorzija (Croatia Records) na sedmom mjestu i na osmoj poziciji je ponovno grupa Haustor s istoimenim albumom. Listu najprodavanijih domaćih vinila zatvaraju dvije kompilacije. Na devetom mjestu nalazi se Vlatko Stefanovski s kompilacijom Greatest Hits Collection (Croatia Records), dok je deseto mjesto pripalo grupi Bijelo dugme s kompilacijom Singl ploče 1974-1980 (Croatia Records).
Na taj način, devet najprodavanijih vinilnih izdanja iz ovomjesečnog Top 10 čine reizdanja kultnih albuma, originalno objavljenih prije više desetljeća.

Top lista prodaje vinila_domaća_srpanj