Kako privući i zadržati zaposlenike generacije u digitalno doba?

Svaka sljedeća generacija zaposlenika razlikuje se od svojih prethodnika. I to je sasvim normalno. Razlike su najčešće vidljive u njihovim potrebama, preferencijama, očekivanjima od poslodavaca, načinu razmišljanja i stilu rada. Međutim, čini se kako je generacija Z nadmašila sve, a mnogi se često pitaju jesu li oni došli iz jednog potpuno drugačijeg vremena ili možda mjesta. Njihovi zahtjevi, želje i potrebe u mnogo čemu se razlikuju od prijašnjih generacija, zbog čega poslodavci diljem svijeta muku muče kako ih privući, ali i zadržati na radnom mjestu.

Često u medijima može pronaći svjedočanstva radnika velikih kompanija koje svojim zaposlenicima nude benefite o kojima mnogi od nas mogu samo sanjati. No, jesu li i takvi benefiti dovoljni da privuku generaciju u nastajanju? Prema Management Study Guidea, stručnjaci će reći, da, ali i ne, ovisno o tome kako gledate na to. Da, jer nova generacija od svojih potencijalnih poslodavaca očekuje da se oni pobrinu za njihove potrebe i osiguraju sadržaje koji im život mogu učiniti lakšim i ugodnijim. Ne, jer dodatne povlastice i pogodnosti nisu samo ono što gledaju. Umjesto toga, traže cjelovitije iskustvo.
Kako bi zadovoljili njihove potrebe i želje, ne morate biti kompanija vrijedna više milijardi dolara. Ono što vam je potrebno je doza inovativnosti i snalažljivosti, a u nastavku teksta otkrivamo koji su to mali trikovi dobrog employer brandinga s kojim možete privući osobu rođenu u digitalnom dobu.

Promicanje zajedništva

Čini se da generacija ‘Z’ ne voli slijediti hijerarhijski postav. Ne osjećaju potrebu za zapovjednim lancem koji bi ih natjerao da rade. Naprotiv, strastveni su prema onome što vole i ulažu dodatni napor kako bi slijedili svoju strast i dovršili zadatak. Tvrtke moraju inzistirati na suradnji s mladim umovima i promicanju kulture inovativnost, kreativnosti i slobode odabira. To su generacije koje znaju krojiti vlastiti put. Odrasli su u društvu koje se konstantno mijenja zbog čega im promjene i prilagodbe novim situacijama nisu strane. No, iako traže prilike za suradnju i zajedničko stvaranje, u isto vrijeme žele i dobro zarađivati, pa pripazite i na financijski aspekt koji im nudite.

Tehnologija je za njih “must have”

Za ovu generaciju, koja je rođena i odrasla u digitalnom svijetu, tehnologija je sve. To je dio njihovog odgoja i identiteta. Oni su posvuda, na svim su društvenim platformama i znaju se igrati s tehnologijom. Dakle, pobrinite se da pričate priče na svim platformama koje oni koriste i da to radite na učinkovit način. Pokažite im da pratite trendove i da se ne bojite novih tehnologija.

Ulažite u dodatna obrazovanja

Zbog ubrzanog razvoja tehnologije, promjene u poslovnom svijetu danas su brže nego ikada prije. Zaposlenici konstantno moraju upijati nova znanja i vještine, a to je ono što generacija Z traži od svojih poslodavaca – mogućnost kontinuiranog učenja i napretka. Oni vole, ali i žele eksperimentirati s novim stvarima. Ne želi se ograničiti na određeno područje ili odjel. S toga, dio sredstava uložite u dodatne edukacije. Pitajte svoje zaposlenike što bi htjeli učiti, koje im vještine nedostaju i prilagodite se novim trendovima na tržištu.

Prihvatite različitosti

Generacija Z multikulturalna je i najraznovrsnija generacija do sada. Neki stručnjaci ističu kako su oni najtolerantnija, najslobodoumnija i najliberalnija generacija. Spremni su prihvatiti sve – bilo da se radi o ljudima iz različitih kultura, vjerskih i religijskih sfera, spola ili seksualnih opredjeljenja. Poslodavci, složili se s takvim stavom ili ne, to moraju imati na umu. Ukoliko žele privući nove generacije, moraju pokazati da su otvoreni za sve, ali ama baš sve.

Nemojte prodavati prastare snove

Nemojte im prodati ‘europski’ ili ‘američki’ san o kojem ste vi slušali dok ste bili mladi. Kod njih takve priče ne pale. Kako bi došli do svojih ciljeva ponekad su spremni ići glavom kroz zid. Ne žele biti ograničeni starim načinima. Oni su inovativni mislioci, krše pravila i tehnološki potkovani te imaju svoje težnje. Stoga ih nemojte zamarati starim običajima i načinima rada. Osnažite ih, potičite njihovu maštu i inovativnost.

Slušajte ih, prepoznajte njihov potencijal

Iako su mladi, i ponekad smatraju kako će osvojiti svijet, poslušajte ih. Svoje iskustvo i znanje iskoristite kako bi otkrili koje priče su samo pusti snovi, a koje se mogu pretočiti u stvarne projekte. Ponekad će vas njihova mašta iznenaditi. Nemojte ih osuđivati samo zato što ne dijelite iste poglede na svijet.

Pomozite im da stvore bolji svijet

Generacija Z, kao što je ranije rečeno, slijedi svoj vlastiti put. Raduje se doprinosu zajednici, ali ne na konvencionalan način. Umjesto da se pridruže nevladinim organizacijama, žele stvarati proizvode, usluge i tvrtke koje mogu donijeti promjene u svijetu. Oni otkrivaju nove načine “služenja društvu”. Stoga, da biste privukli ovu generaciju, vi, kao organizacija, morate osigurati da vaša misija i temeljna poruka čine značajnu razliku u svijetu.

Kako kreirati i podići svoj employer branding?
Employer branding je set aktivnosti u koje svako poduzeće mora ulagati, bez obzira na svoju veličinu i budžet s kojim raspolaže. Zadovoljstvo zaposlenika danas je jedna od najbitnijih stavki o kojoj poslodavaca treba voditi brigu jer bez toga neće niti jedna kompanija dugo opstati na tržištu. Kako bi razvili što bolju i učinkovitiju strategiju za svoj employer branding, pomoć možete potražiti i kod nas. Naime, MojPosao kreirao je employer branding uslugu koja će Vam pomoći da pokrenete ili obogatite svoje employer branding aktivnosti te se istaknete među konkurencijom i postignete učinkovite rezultate na tržištu rada. Iskoristite etabliran brand i ostale resurse tvrtke MojPosao – centralnog mjesta na tržištu rada – kako biste upotpunili svoje employer branding aktivnosti i izgradili pozitivnu reputaciju na tržištu rada. Na MojPosao platformama je prisutna vaša ciljana publika: nezaposleni i zaposleni kandidati, oni koji aktivno traže posao ili pasivno gledaju koje su im bolje opcije, ali i oni koji vole biti upoznati sa savjetima / vijestima o tržištu rada. Uz svesrdnu pomoć našeg kreativnog tima te korištenjem MojPosao baze kontakata i obilne količine podataka s tržišta rada, kreirajte i promovirajte kvalitetan sadržaj kojim ćete osigurati veći doseg vaših employer branding poruka.

 

izvor: MojPosao.net