Top 5 savjeta za brigu o bateriji vašeg e-bicikla i e-romobila

Ovih pet jednostavnih savjeta pomoći će vam u održavanju ispravnosti vaše baterije, poboljšavajući domet vašeg e-bicikla sa svakom vožnjom i osiguravajući dugotrajni vijek baterije.

Napunite bateriju
Gotovo svaki e-bicikl opremljen je litij-ionskim baterijama koje je najbolje držati napunjene kako bi im se produžio životni vijek – zapravo, stalno potpuno pražnjenje ove vrste baterija može ih oštetiti.

Naš opći savjet je da punite bateriju u svakoj prilici, ne dopuštajući da prečesto padne ispod 50%. To će omogućiti bateriji da radi najučinkovitije i traje duže, što rezultira najvećim dometom.

Ostavite bateriju da se ohladi prije punjenja
Najlakše je zapamtiti da svoj e-bicikl priključite u struju čim završite s korištenjem. Ako možete, pustite bateriju da se malo ohladi (oko 15 minuta) prije nego što je stavite na punjenje. Baterijski sustavi obično se najučinkovitije pune kada nisu topli od upotrebe. Kratkoročno možda nećete primijetiti razliku, ali dugoročno može uzrokovati smanjenje kapaciteta baterije s godinama.


Ispunite svoj indikator
Kada želite vidjeti je li ciklus punjenja baterije završen, vaš e-bicikl će imati indikator koji to pokazuje. To može biti na punjaču, na samoj bateriji ili prikazano na bilo kojem zaslonu koji imate, ovisno o vašem specifičnom e-biciklu. Vrijedi pričekati da ovaj indikator pokaže punu bateriju, umjesto da pretpostavimo da je napunjena nakon određenog vremena.

VAŽNO: Uvijek koristite punjač koji ste dobili uz svoj e-bicikl, a koji je specifičan za vaš model. Bateriju će puniti optimalnom razinom snage za koju je dizajnirana. Čak i ako posjedujete drugi punjač koji izgleda slično i odgovara utičnici na vašoj bateriji ili e-biciklu, nemojte doći u iskušenje da ga upotrijebite.

Držite bateriju podalje od ekstremnih temperatura
Baterije ne rade dobro ako se redovito skladište na ekstremno visokim i niskim temperaturama ili se brže prazne ili se ne napune do kraja kada ih uključite. Naravno, to će smanjiti učinak baterije i skratiti njezin vijek trajanja.

Ako možete, kada je vrijeme vruće, pokušajte puniti bateriju na hladnom mjestu kako biste izbjegli rizik od pregrijavanja. Kada je hladno (oko nule), pokušajte napuniti i pohraniti bateriju na nešto bliže sobnoj temperaturi.

Neka vaša baterija bude napunjena
Ako ne koristite svoj e-bicikl nekoliko tjedana ili dulje, pokušajte ga ostaviti napunjenog. Svaki proizvođač baterija i robna marka e-bicikala obično preporučuju nešto drugačije, ali jednostavno pravilo koje treba zapamtiti jest potpuno napuniti bateriju, a zatim je povremeno ponovno napuniti.

Što je s baterijama za električne romobile?
Ako posjedujete e-romobil, odlična vijest je da je tehnologija baterije ista kao kod e-bicikala, tako da su vam ovdje navedeni savjeti za njegu jednako korisni!

Općenito, važno je brinuti se o bateriji svog e-romobila kako biste izvukli maksimum iz njega. Punite je često kako biste izbjegli da ostane pri niskoj razini napunjenosti, uvijek koristite punjač koji je isporučio proizvođač kada punite i – ako možete – pustite bateriju da se malo ohladi prije punjenja.