Znojenje: i prokletstvo i blagoslov

Zašto se znojimo?
Znojenje je zaštitni mehanizam koji osigurava tijelo i služi za regulaciju tjelesne temperature. Kada je vani vruće, naša unutarnja tjelesna temperatura (koja je obično oko 37°C) regulirana je znojenjem. Kada vježbamo, više se znojimo jer mišići trebaju energiju iz aktivnosti, što povećava našu tjelesnu temperaturu. Znoj nas opet hladi. Neki se ljudi znoje više od drugih. S jedne strane, to može biti zato što njihova tijela jednostavno osjetljivije reagiraju na toplinu i vježbanje, s druge strane, moguće je da su im se znojne žlijezde drugačije razvile.

Prava odjeća
Nošenje prave odjeće za vrlo je važno. Vaša sportska odjeća treba upiti znoj i odvesti ga dalje od vaše kože gdje može ispariti, održavajući vašu majicu suhom. Također je važno da vam odjeća dobro pristaje i da ne ostavlja tragove trenja. Poliester i polipropilen izvrsni su materijali koji vrlo učinkovito odvode znoj. Ako želite da ostane prirodan, držite se merino vune ili miješanih tkanina, npr. od pamuka i poliestera.

Savjet: Testirajte svoju sportsku odjeću tako da je nosite nekoliko minuta – obratite pozornost na to da li vam se koža brzo smoči ispod odjeće i da li vam se tkanina lijepi za kožu. Ako je to slučaj, materijal nije idealan.

Ostanite hidrirani
U vrućim danima svakako pijte dovoljno dan prije ili ujutro na turneju kako biste obnovili zalihe vode u tijelu. Pića koja sadrže elektrolite idealna su za nadoknadu minerala koje gubite znojenjem. Ponesite barem jednu bocu sa sobom kada idete na vožnju, ili čak dvije ako je duga tura. Napunite boce na vrijeme i svakako popijte gutljaj s vremena na vrijeme.

Savjeti za borbu protiv znojenja
Prava hrana: Svježe voće i povrće ima učinak hlađenja. Začinjena hrana ima suprotan učinak.
Vrući tuševi: Vrući tuš širi vaše krvne žile, što znači da će vaše tijelo lakše otpustiti toplinu.
Odlazak u saunu: trenira vaše tijelo da se lakše nosi s vrućinom.
Sport: Vježba optimizira rad žlijezda znojnica
Vožnja bicikla u hladu: Kad vozite bicikl po vrućini, najbolje je ostati u hladu kako biste izbjegli vožnju po jakom suncu.
Ostanite hladni: na dugim vožnjama redovito polijevajte glavu i vrat vodom kako biste rashladili ta područja i održali tjelesnu temperaturu.