Čista desetka: uspješno održana Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK 2022.

Dva dana konferencije, gotovo četrdeset govornika i više od tri stotine akreditiranih posjetitelja brojke su koje su obilježile jubilarno, deseto izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK održane 24. i 25. studenoga u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.
U organizaciji stručne službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva za autorsko pravo, ovogodišnji je MAKK usmjerio pogled prema budućnosti kreativnosti i kreativne industrije: što nam u godinama pred nama donose digitalna ekspanzija i glazbeni streaming, tehnološke inovacije i nove zakonske regulative te kako će izgledati i zvučati glazba za deset godina, 2032.
Na samom otvaranju konferencije okupljenima su se obratili predsjednik HDS-a, Mladen Tarbuk, državni tajnik Ministarstva kulture i medija RH, Krešimir Partl, te putem video poruke, ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, Ljiljana Kuterovac, koji su prethodili uvodnom izlaganju direktora Zagrebačkog inovacijskog centra, Frani Šesniću. U petnaestominutnoj prezentaciji, Šesnić je naglasio potrebu za većom međusektorskom suradnjom, pogotovo između IT i glazbenog, ponudivši nekoliko mogućih perspektiva daljnjeg razvoja kreativne industrije.

Uvertira panel diskusiji „Kamo ide streaming“ bio je nastup acapella sastava Voxford koji je svojim izvedbama, uz ovacije, obogatio cijeli sadržaj prvog dana MAKK-a. Panel je, uz Šesnića, ugostio autora Ivu Jagnjića, kolumnista i urednika portala Glazba.hr, Bojana Mušćeta, te glavnog direktora HDS ZAMP-a, Nenada Marčeca, koji je na samom početku upozorio na raspodjelu digitalnog „kolača“ i nerazmjer onoga što kreativci doprinose online platformama i onome što dobivaju nazad.


Komentirajući više od sedam milijuna streamova na Spotifyju, TikTok viralnost i YouTube brojke, Jagnjić je istaknuo kako je ključ uspjeha benda Dalmatino ipak dobra pjesma i kontinuitet rada, no ističe kako taj uspjeh prati i „eksplozija“ prihoda s digitalnih servisa koje bilježi posljednjih godina.

Nakon predstavljanja aktivnosti i planova ureda za izvoz glazbe „We move music Croatia“, uslijedio je panel pod nazivom „Deset godina od danas“ koji je ugostio mlade hrvatske autore i glazbenike: Miach, Domenica, Hiljson Mandela, Mak Murtić, Fran Vasilić i Roko Crnić. Pod moderiranjem Borisa Jokića, saznali smo kako ovi budući nositelji glazbene scene vide svoju budućnost, ali i koje probleme i izazove prepoznaju u sadašnjem trenutku domaće glazbene industrije.


Jedna od zvijezda ovogodišnjeg MAKK-a bio je izraelski producent i autor pobjedničke pjesme Eurosonga 2018., Doron Medalie. Njegova je zvjezdana prezentacija „It’s not the song – it’s the story“ otkrila mehanizme iza kulisa Eurosong natjecanja posluživši kao sjajan uvod u panel raspravu pod nazivom „Hrvatska – pobjednik Eurosonga 2032.“.

O izgledima domaćih predstavnika na tom natjecanju, ali i širem kontekstu Eurosonga, uz Medaliea, govorili su Konstrakta, Branimir Mihaljević, Jacques Houdek i Duško Ćurlić. Pobjeda na Eurosongu može iz temelja promijeniti glazbeni imidž zemlje te značajno utjecati na niz gospodarskih grana, no, uz dobru pjesmu, ipak je potrebna i jaka investicijska i logistička podrška niza faktora i donositelja odluka, zaključeno je na panelu kojeg je izvedbom eurovizijskog medleyja također oplemenio sastav Voxford.


Drugi dan MAKK-a obilježile su teme Hrvatskog društva za autorsko pravo, uz poseban osvrt na aktualni trend jednokratnog otkupa autorskih prava, tzv. „copyright buyout“. Istovremeno, HDS ZAMP je za svoje članove, autore i glazbenike, organizirao niz zanimljivih glazbenih radionica koje su kulminirale dvosatnim listening sessionom s Doronom Medalieom koji nije krio oduševljenje radovima domaćih glazbenika, pogotovo onih mlađe generacije.


Pozitivne reakcije publike te značajan interes medija za sadržaj ovogodišnjeg MAKK-a najbolja su čestitka organizatorima na velikom jubileju te poticaj za nastavak otvaranja važnih tema za kreativnu zajednicu i cjelokupnu kulturnu i kreativnu industriju.