Je li stigao trenutak da si postavite pitanje: Trebam li dati otkaz? Ponekad je razlaz jedino rješenje. Za obje strane

 

Svi smo se mi u jednom trenutku zapitali: “Trebam li dati otkaz i krenuti u potragu za novim poslom?”. Nije lako priznati da vam je posao postao “tlaka”, da je vaša karijera izgubila svrhu i da je vrijeme za neke nove izazove. Srećom, u ovoj životnoj dilemi niste sami. Danas, se sve više posloprimaca odlučuje na potpunu promjenu karijere.

Prema podacima PwC-a, gotovo svaka peta zaposlena osoba razmišlja o promjeni posla. Njihov stav dijele i Hrvati, među kojima je polovica ispitanih osoba u anketi portala MojPosao u posljednjih godinu dana dala otkaz. Otkaze smo najčešće davali zbog loših međuljudskih odnosa, odnosno jer smo imali osjećaj da nas tvrtka nedovoljno cijeni. Na drugom mjestu nalazi se premala plaća, iza koje slijedi loš utjecaj posla na zdravlje te nemogućnost profesionalnog napretka (usvajanja novih znanja i vještina).

Iako bi prave razloge ovakve odluke mogli nabrajati do sutra, stručnjaci preporučuju kako bi prije donošenja ovako važne životne odluke neke stvari trebali staviti na papir. Prije napuštanja trenutnog poslodavca korisno je odvagnuti prednosti i mane te hladne glave sagledati sve faktore koji utječu na vašu odluku. Kako piše Monster, postoji nekoliko točaka koje bi prije donošenja finalne odluke trebali razmotriti:

Koji su glavni razlozi odlaska? Možete li nešto ipak promijeniti u kompaniji?
Zapišite prednosti i nedostatke ostanka na poslu. Jeste li realni u svojoj odluci?
Postoje li načini na koje možete stvoriti veću fleksibilnost na svom trenutnom poslu?
Jeste li tražili povišicu ili unapređenje?
Jeste li razgovarali o svojoj situaciji s prijateljima i obitelji?
Imate li još neki posao u planu? Ako nemate, jeste li dovoljno financijski stabilni da ostanete bez posla dok ne pronađete novi?
Pitate li se još uvijek: “Trebam li dati otkaz?”. Ako je odgovor i dalje da, ovo bi moglo biti pravo vrijeme da krenete u potragu za novom karijerom. U nastavku teksta donosimo nekoliko uobičajenih razloga zbog kojih ljudi često napuštaju svoja radna mjesta, ali i savjete kako te probleme ispraviti (ako je to moguće).

Niste dovoljno plaćeni za svoj rad
Iako vam novac ne smije biti glavni razlog napuštanja nekog radnog mjesta, preniska primanja i težnja k boljem životnom standardu, normalni su razlozi zbog kojih bi trebali dati otkaz. Nedovoljne financijske kompenzacije za rad mogu dovesti do rasta nezadovoljstva.

Prije davanja otkaza svakako dobro istražite tržište rada. Nemojte očekivati nemoguće. Na portalu MojaPlaća može usporediti svoja trenutna primanja s prosjekom Hrvatske. Pronađite svoje zanimanje i pogledajte kakva primanja imaju ostali zaposlenici u toj struci.

Isto tako, nemojte zaboraviti i benefite koje dobivate kod trenutnog poslodavca. Pažljivo istražite što sve vaš budući poslodavac nudi i koliko ćete zapravo profitirati od prelaska na novi posao. Naravno, o ovoj temi svakako raspravite i sa svojim trenutnim poslodavcem. Ako ne možete doći do nikakvog konsenzusa, vrijeme da okrenete novu stranicu.

Nedostaje vam podrška kolega i nadređenih
Nedostatak podrške od strane kolega ili nadređenih čest je razlog napuštanja nekog radnog mjesta. Pozitivan feedback povećava motivaciju i produktivnost radnika, što dovodi i do većeg zadovoljstva. U drugu ruku, kontinuirana kritika i ignoriranje nečijeg truda i rada, dovodi do pada produktivnosti i zainteresiranosti za rad. Ako se nalazite u takvoj radnoj okolini, prije donošenja konačne odluke o napuštanju poslodavca, pokušajte porazgovarati sa svojim nadređenim o problemu koji vas muči. Isto probajte raspraviti i s kolegama. Ukoliko i nakon toga ne vidite nikakve promjene, onda takva radna okolina nije za vas.

Vaša uloga u kompaniji se konstantno mijenja, ali ne na bolje
Akvizicije, spajanje odjela, smanjenje/povećanje broja radnika – uobičajeni su ciklusi svake kompanije. No, problem nastaje ukoliko se vaša uloga u svim tim procesima konstantno mijenja, ali ne na bolje. Česte promjene unutar kompanije, nesigurnost radnog mjesta te neizvjesnost mogu stvoriti nepotrebni stres. Naravno, svi mi takve promjene često shvaćamo preozbiljno. Upravo iz razloga, prije bilo kakve odluke, pokušajte realno sagledati situaciju. Sastavite listu pitanja, a odgovore probajte dobiti od nadređenih osoba. Možda je problem nastao zbog nedostatka komunikacije i možda vam kratki razgovor s direktorom može pomoći. Ukoliko ni tada ne dobijete neke konkretne odgovore ili promjenu postojećeg ugovora, takvo iskustvo bit će vam dobra škola za budućnost. Upravo iz tog razloga, kod novog poslodavca dobro ispitajte stanje u kojem se nalaze.

Kultura radnog mjesta je toksična i nije u skladu s vašim vrijednostima
Ovo je jedan od najčešćih razloga za odlazak. Toksično radno okruženje u kojem stil vođenja nije u skladu s vašim vrijednostima može narušiti vaše mentalno zdravlje. Također, takva okolina može dovesti do umora, nedostatka motivacije i sputanog profesionalnog razvoja.

Ovakvi problemi često su duboko ukorijenjeni, a njihove promjene znaju biti jako teške. Prije odluke o napuštanju kompanije, pokušajte otkriti zbog čega dolazi do razvoja toksične okoline. Možda taj problem stvara samo jedna osoba. Možda neki drugi odjel nema takvih problema.

Međutim, ako u svom istraživanju naiđete na veliki zid, toksično radno okruženje svakako ostavite iza sebe. Prilikom pronalaska novog posla, dobro razmislite što želite na novom radnom mjestu.

Izgorjeli ste
Čini se kako je stres postao sastavni dio života, ali potrebno je pronaći onu zlatnu sredinu kako ne bi izgorjeli. Točna je to na kojoj vas količina stresa ne istroši, već vas drži “budnim”. U trenutku kada vam radno mjesto počinje stvarati preveliku količinu stresa zbog koje iz kuće izlazite s grčem u želudcu, vrijeme je da napravite neke promjene. U takvim situacijama morate krenuti od sebe.

Prije odluke o odlasku s nekog radnog mjesta, pokušajte uvesti promjene u svom načinu rada. Ako su vam rokovi glavni krivci za stres, svoje obaveze rasporedite drugačije. Zadajte si ranije rokove kako bi sve obavili na vrijeme, posložite prioritete, a dio posla podijelite s kolegama. Isto tako, za vrijeme radnog vremena napravite više manjih pauza kako bi se odmorili.

Otiđite u kraću šetnju, popričajte s kolegama ili jednostavno sjednite sami sa sobom. Pomoć možete potražiti i unutar kompanije kod kolega u ljudskim potencijalima. No, ako zaključite da je vaše izgaranje specifično za vaš trenutni posao, počnite istraživati ​​druge opcije i nove kompanije. Na tom putovanju, dobar suputnik vam može biti i portal MojPosao koji nudi veliki izbor različitih poslova u svim kategorijama.

 

Izvor: MojPosao.net