Nika Turković ima najprodavaniji album u Hrvatskoj

Album Nike Turković 11 (Aquarius Records) najprodavanije je diskografsko izdanje u Hrvatskoj ovoga tjedna. Radi se o prvom debitantskom albumu koji je debitirao na broju jedan Top-liste prodaje domaćih izdanja u Hrvatskoj u proteklih 19 mjeseci.
Zapis nastupa Vanne Live @ Arena (Dancing Bear), snimljen na koncertu održanom 7. svibnja 2022. u dvorani Arena Zagreb, nalazi se na broju dva, čime je ostvarila svoj najbolji plasman u zadnje četiri godine. Ploča Neka nova jutra (Croatia Records) sastava Crvena jabuka jest ovotjedno treće mjesto, dok je na četvrtoj poziciji album Minut srca mog (acoustic) (Tonika) u izvedbi Jelene Rozge. Krug pet najprodavanijih zatvara Opća Opasnost s kompilacijom 30 pjesama za 30 godina (Croatia Records).

Tjedna top-lista prodaje Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovu kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovotjedna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 9. siječnja do 15. siječnja 2023., a možete je pronaći na stranici top-lista.hr.

Ovotjedna lista broji ukupno 18 promjena, od čega su četiri albuma po prvi puta među najprodavanijima. Najviši novi ulaz ostvarila je Nika Turković, koja je sa svojim prvim izdanjem 11 došla izravno na prvo mjesto.

S ovotjednim rezultatom, izdanje 11 jest prvo izdanje na vrhu Top-liste prodaje koji je originalno objavljen 2023. godine. Ploča 11 je ujedno i prvi debitantski album na prvom mjestu prodajnih rezultata nakon albuma Prvi koraci (Croatia Records) kantautorice Pave (izvještaj od 2. studenoga 2022.). Međutim, zadnji debitantski naslov koji je debitirao na vodećoj poziciji mjerenja bio je I Am Eric (Universal Music Hrvatska) kantautora ERICA (izvještaj od 7. srpnja 2021.).

Riječ je o prvom diskografskom izdanju pjevačice Nike Turković nakon četiri godine i izlaska prvog singla s albuma U mraku. Na albumu 11 nalazi se 11 pjesama, od čega je njih osam objavljeno kao samostalni singl. Šest naslova – u mraku, gledaj me, pusti, tvoj mir, dok nas nema i sutra – u protekle tri i pol godine našla su svoje mjesto na listi HR Top 40.

“Malo suluda vijest iskreno, preponosna sam na svaku osobu koja stoji iza ovog albuma i najzahvalnija ljudima što prate i vole ono što radimo. Jedva čekam da ga zasviramo live svi zajedno. Najveće hvala od srca”, izjavila je Nika Turković.

Debitantski album Nike Turković je treće izdanje na vodećoj poziciji u zadnja tri tjedna. U pitanju su koncertna ploča grupe Dalmatino Live 2022 (Dancing Bear) i kompilacija Vrijeme ljubavi (Croatia Records) sastava Parni valjak.


Sastav Not Jane po prvi put se nalazi među 40 najprodavanijih s pločom Akademski grad (Croatia Records) (broj 24). U pitanju je prvi album sastava iz Širokog Brijega, čije su pjesme snimljene prije izbijanja svjetske zdravstvene krize.

Singlovi s izdanja, koji je isprva trebao biti EP s pet pjesama, inspirirani su glazbom zagrebačkih novovalnih grupa iz osamdesetih. Time se album Akademski grad pridružio brojnim albumima žanra Novi val na koji se već nalaze u rezultatima ovotjednog mjerenja, poput ploče Lišće prekriva Lisabon (Croatia Records) grupe Električni orgazam, izdanja Odbrana i poslednji dani (remaster 2022.) (Croatia Records) sastava Idoli i istoimeni eponimni album grupe Haustor.

Na broju 25 Top-liste prodaje ovoga tjedna ušla je kompilacija 50 originalnih pjesama: Kajkavska pjesmarica (Croatia Records). Riječ je o još jednoj u nizu kolekcija singlova objavljena u serijalu 50 originalnih pjesama, posvećenja njegovanju žanra glazbe kajkavskog govornog područja (Međimurje, Hrvatsko zagorje, Podravina i Turopolje). Osim doajena kajkavske glazbe, na kompilacijskom albumu nalaze se i pjevači čije glazbeno djelovanje ne povezujemo s kajkavskim pjesmama.

Ploča Dečki, kak me hiče (Croatia Records) Mladena Medaka Gage, koja je ušla na 33. mjesto rezultata mjerenja, također je jedna od izdanja posvećen žanru kajkavskog narječja. Na novom samostalnom albumu Damira Medaka Gage Dečki, kak me hiče nalazi se 12 pjesama otpjevanih uz različite tamburaške sastave i predstavljenih ranijih godina na festivalima posvećenima žanru hrvatske tradicijske glazbe.


Top-lista prodaje_domaća_3. tjedan