Mađarska kantautorica boebeck izdala je super iskren debi album uz upečatljiv glazbeni video

Bacite li dubinski pogled na ‘comfortable’, boebeckin prvi EP, dobit ćete uvid u razmišljanja krhke, ali srčane kantautorice koja je spremna iskoračiti iz obiteljskog nasljeđa koje bi moglo nagovijestiti njezinu umjetničku karijeru od početak. Ova pozadina je i blagoslov i prokletstvo, pogotovo kada je vaš otac najslavniji intelektualac vaše domovine u svojoj generaciji kroz suvremenu glazbu, književnost i društvene studije, ali te su vrijednosti također odredile način na koji je nastao Boebeckov identitet kao tekstopisca. Istim tim pitanjima identiteta i definiranja sebe bavi se ‘I am not’, boebeckov izvanredni umjetnički prvijenac. Ovdje slušatelj može biti siguran samo u jedno: boebeck je na najboljem putu da postane najvrući rani kladioničar suvremene, iskrene i iskrene pop glazbene scene regije.
Od objavljivanja svog prvog singla ‘i am not’ 2021., boebeck je svirala na pozornicama većine mađarskih festivala, u klubovima najvećih gradova u zemlji i u susjednim prijestolnicama poput Bratislave i Beča, kao i u Bruxellesu. Ipak, najvažniji pothvat proteklih godina bilo je snimanje njenog istoimenog albuma prvijenca. Svaka od osam pjesama govori o prošlim iskustvima, često se oslanjajući na slušatelja da sastavi dijelove. Oslanjajući se na nedaće prošlosti i pokušavajući pronaći riječi koje prenose stvarno značenje, ‘boebeck’ priča priče o odbacivanju, isključenosti, sumnji u sebe, kao i o sramu i samosažaljenju. Ipak, pjesme se nastoje uhvatiti u koštac s ovim problemima s ironijom i samosviješću, pri čemu je potonje središnja tema boebeckovog umjetničkog stvaralaštva općenito. Vizualni elementi albuma evociraju prošlost na jednostavan način, prikazujući stambene blokove u četvrtima u kojima je Boebeck odrastao i odražavajući onu vrstu praznine od koje umjetnik strahuje i koja ga privlači.

„Ovih osam pjesama je napisano o njima iu najtežim trenucima u mom životu, nemam dobar razlog da bilo koju od njih podijelim s bilo kim, a ipak osjećam da moram. Pretjerano dijeljenje je vjerojatno moja najveća slabost, ali volim ga vidjeti kao prednost zbog slobode koja dolazi s tim – tako da bi se ovaj album mogao promatrati i kao pretjerano dijeljenje koji potvrđuje svoju vrijednost kao pretjerano dijeljenje. Ali jednostavno rečeno, želim dati značenje, a ovaj album je uglavnom o toj borbi: samosvijesti na uznemirujućoj razini, kako bi moja majka rekla“, rekla je boebeck o svom istoimenom LP-u.
U prvoj godini svoje međunarodne karijere imala je priliku otvoriti HOTS prijem u Waves Vienna, raditi s producentom Mattom Lawrenceom na svom novom demo snimku, a Sóley ju je odabrao kao podršku na mađarskoj stanici svoje europske turneje. U suradnji s Liveurope već je nastupala s MiraLu Kovacs (AT), te Meskerem Mees (BE). Ovog proljeća, uz nastup izdavanja albuma u Budimpešti u ožujku, boebeck će nastupiti na književnim događajima u svojoj domovini i na ljubljanskom showcase festivalu MENT, kao iu umjetničkim središtima u glavnom gradu i ruralnoj Mađarskoj. Ljeti će nastupati na festivalima koji se fokusiraju na alternativnu glazbu kao što su Művészetek Völgye i Fishing on Orfű, a nakon uspješnog prvog koncerta 2022., ove godine se vraća i na Sziget Festival.

https://www.youtube.com/watch?v=SL2z6EtnfTI