Radi se, ali samo ono što se baš mora: Upoznajte ‘minimum truda ponedjeljkom’

Pojava novih trendova na tržištu rada ne jenjava. Kako izgleda početak vašeg radnog tjedna?
Viralni trendovi poput tihog otkaza i velike ostavke način su na koji zaposleni iskazuju frustraciju i ljutnju zbog načina na koji im je pandemija covida-19 poremetila radne dane. U industriji se sada pojavio novi trend nazvan “goli minimum ponedjeljkom”.

Prema Fortuneu, riječ je o vrsti “bluesa” ponedjeljkom koji može utjecati na produktivnost zaposlenika i na odnos poslodavac – zaposlenik. To je praksa u kojoj zaposlenici ponedjeljkom dolaze na posao kako bi obavili minimum koji moraju, često započinju dan kasnije nakon produktivnog rituala brige o sebi. Koncept je sličan “tihom odustajanju” – radi se, ali ne naporno. U suštini, radi se onoliko koliko je dovoljno da dan prođe bez stresa, prenosi N1.

Frazu je popularizirala Marisa Jo, korisnica TikToka, koja je pokazala kako raspoređuje posao na način za koji smatra smatra prikladnim za “obavljanje najmanje količine posla potrebnog da preživi taj dan”.

U videu, ona opisuje svoj običaj da ponedjeljkom “uspori” i radi stvari od kojih se osjeća bolje. Objašnjava taj trend kao “odbacivanje svih pritisaka koje je osjećala u nedjelju i ponedjeljak” i odabir stavljanja osobnog blagostanja ispred produktivnosti.

“Morala sam si reći da radim minimalno kako mi ne bi pozlilo zbog toga koliko sam produktivna”, dodaje u videu.

Valja napomenuti da su karantene i nagli prijelaz na kulturu rada od kuće, a potom na hibridno okruženje, uzrokovali pretjerani rad i iscrpljenost mnogih zaposlenika. To je na kraju dovelo do toga da su mnogi zaposlenici dali otkaz ili “uzeli stanku” kako bi razbistrili svoje misli o svojim ciljevima u karijeri.
Jill Cotton, stručnjakinja za karijerne trendove u Glassdooru, rekla je za Fortune: “Mislim da se manje radi o minimumu ponedjeljkom koji utječe na produktivnost, a više o tome da zaposlenici i poslodavci rade zajedno na stvaranju najproduktivnijeg mogućeg radnog mjesta. Kada pogledamo što zaposlenici i radnici stvarno žele u ovom trenutku, to je autonomija.”

izvor:MojPosao.net