Singl “Moja glava, moja pravila” ponovno na vrhu HR Top 40

Parni valjak i Igor Drvenkar vratili su se na na broj jedan HR Top 40 s baladom Moja glava, moja pravila (Croatia Records). S ovim rezultatom, sedmi puta ubilježili su vodeću poziciju na listi najemitiranijih domaćih singlova u hrvatskom radijskom eteru.

Na drugo mjesto vratila se grupa Prljavo kazalište s pjesmom Stare navike (Houra Group/IDM Music). Prošlotjedni predvodnik, riječki sastav Let 3 boravi na trećoj poziciji sa singlom Mama ŠČ! (Dallas Records), dok na broju četiri nalazimo grupu Silente s baladom Sve što treba znat’ o ženi (LAA). Krug pet najemitiranijih zatvara duet Jure Brkljače i Dine Petrića Isti ka i ti (Hit Records).

HR Top 40 donosi službene i sveobuhvatne rezultate mjerenja radijskog emitiranja na preko 130 radijskih stanica u Hrvatskoj prema podacima servisa 1Played. Podaci se odnose na tjedan od 15. svibnja do 21. svibnja 2023. godine, od ponedjeljka ujutro do nedjelje navečer.

Parni valjak i Igor Drvenkar izjednačili su ovogodišnji rezultat grupe Let 3 i njihove eurovizijske uzdanice Mama ŠČ! sa sedam tjedana na vrhu liste. Kada pogledamo rezultate prošle godine, ukupno su tri singla provela sedam ili više tjedana na broju jedan – Trebaš li me (Aquarius Records/Menart, Eni Jurišić i Matija Cvek, 19 tjedana), Lipo mi je tu (Hit Records, Rišpet, sedam tjedana) i Javi se kad stigneš (Dallas Records, Vatra, devet tjedana).

I dok smo ove godine imali izjednačenje dvaju naslova već 29. svibnja, protekle godine smo imali dvije pjesme s minimalno sedam tjedana na vodećoj poziciji 5. rujna.

Ovoga tjedna lista bilježi pet promjena, od čega su četiri izdanja po prvi puta među najemitiranijima.

Noelle s pjesmom Slatke laži (Menart) ostvarila je najviši ulaz ovoga tjedna (broj 8) i to kao jedina solo izvođačica među novitetima. U pitanju je njezin prvi singl nakon četiri mjeseca, kada je boravila među najemitiranijima s izdanjem Bye Bye (Menart). Pjesma Bye Bye je prvi ovogodišnji singl koji je predvodio HR Top 40 pet ili više tjedana, a na listi se nalazila ukupno 13 tjedana.

S naslovom Slatke laži, Noelle će se predstaviti na skorašnjem izdanju CMC Festivala u Vodicama, za kojeg u suradnji sa svojim plesnim studijem Illusion priprema posebnu koreografiju.

“Ulazak na službenu top listu kao najviši ulaz već nakon prvog tjedna radijskog emitiranja prava je privilegija. Zbog toga sam neizmjerno radosna i zahvalna glazbenim urednicima i svim ostalim dragim ljudima na radio postajama koji su pjesmu prepoznali i emitirali u tolikom broju”, riječi su Noelle, “to je potvrda da smo pogodili ukus njihovih brojnih slušatelja što je najveća nagrada svakom izvođaču. To je prava prilika da u neposrednom kontaktu osjetim izravnu reakciju publike.”

Na 16. poziciji liste ušla je suradnja benda Bang Bang i repera Babyja Dooksa Striptease (Croatia Records). I dok je ovo prvo pojavljivanje Babyja Dooksa na listi u gotovo osam godina, singl Striptease je omogućio prvi ulaz grupe Bang Bang na HR Top 40 od 23. svibnja prošle godine i pjesme Terapija (Croatia Records). Osim toga, Bang Bang je ostvario svoj najbolji novi ulaz od 22. studenoga 2021. i ulaska u rezultate mjerenja emitiranosti s izdanjem Do kosti (Croatia Records, broj 16).

Osim toga, ovo je prva suradnja s kojom je Bang Bang ušao na listu još od 26. lipnja 2017. godine. Tada je među najemitiranijima debitirao duet sastava Bang Bang i Saše Antića/Alejuandra Buendije Kako stoje stvari (Croatia Records).

Suradnja klape Kampanel i Nene Belana Afrika (Scardona) dospjela je na 19. poziciju liste. U pitanju je obrada jednog od kultnih hitova hrvatskog kralja funka Dine Dvornika, originalno objavljenog 1995. godine. Time je novo čitanje pjesme Afrika jedina obrada među 40 najemitiranijih ovoga tjedna, a od trenutka objave na servisu YouTube je preslušana više od 52 tisuća puta.

I dok Neno Belan boravi u rezultatima mjerenja emitiranja 11. uzastopni tjedan s naslovom Žuti semafor (Dallas Records), predstavljenom na Zagrebačkom festivalu, klapa Kampanel se našla na listi prvi puta od 3. listopada prošle godine. Tada je na HR Top 40 ušao njihov duet s Lukom Basijem Zasvirajte neko drugo veče (Croatia Records/Nika Records).

“U jako kratkom vremenu od prvog predstavljanja našeg novog singla ‘Afrika’ kojeg smo izveli u suradnji s Nenom Belanom reakcije kako publike tako i glazbene struke su pozitivne i izvan su svih naših očekivanja. Pohvale dolaze svakodnevno i sa svih strana, tako da smo izuzetno ponosni na naš uradak koji je legendarnu Dinovu ‘Afriku’ vratio u novom, potpuno drugačijem, a opet izvorno prepoznatljivom formatu”, rekao je Ante Antića iz klape Kampanel i zahvalio, među ostalima, i obitelji Dvornik.

“‘Africi’ smo udahnuli „novi život” i pobudili emocije svih onih naraštaja koji su se uz tu pjesmu provodili, zabavljali, tulumarili, zaljubljivali se… A mlađim generacijama donijeli pjesmu sukladnu sadašnjim glazbenim standardima. Time smo pokazali da pjesma, koja je danas već srednjovjekovni skoro tridesetogodišnjak, može zablistati potpuno novim sjajem.”

Nakon gotovo 14 i pol mjeseci, na listi HR Top 40 našli su se Frano Pehar i Tarapana. Novi singl Konobaru, predstavljen za potrebe skorašnjeg CMC Festivala, ušao je na broj 28 ovotjedne liste.

Zadnji put kada su Frano Pehar i Tarapana boravili među najemitiranijima, bilo je s baladom Nisam birao (Croatia Records, od 7. ožujka do 5. travnja 2022., najbolji plasman – broj 20).

“Izuzetno mi je drago što su, osim publike i radijski urednici prepoznali iskrenu emociju naše nove pjesme. Ima tih dugih noći kada nam je konobar najbolji prijatelj i kad mu pričamo svoje priče u kasne sate. Jedna takva zimska noć je mene inspirirala da napišem ovaj refren”, izjavio je Franko Pehar, zahvalivši se i koautorima Dušanu Bačiću i Bojanu Dragojeviću.

S ukupno 49. tjednom među najemitiranijima, titulu najizdržljivijeg singla na listi drži balada Zamisli (Aquarius Records) u izvedbi Massima (broj 27). Damir Kedžo s pjesmom Zbog tvojih osmijeha (Croatia Records) skočio je 15 mjesta (s 30. na 15.), čime je ostvario najveći ovotjedni skok. Balada Zbog tvojih osmijeha je druga pjesma ove godine koja je u dva navrata ostvarila najveći skok u odnosu na tjedan ranije (24. travnja i 29. svibnja). Isto je ranije ostvarilo izdanje Mije Dimšić Stranac kojeg znam (Croatia Records, 13. ožujka i 17. travnja).


Prema podacima slušanosti po regijama, pjesma Moja glava, moja pravila u izvedbi grupe Parni valjak i Igora Drvenkara predvodi pet regija – Dalmacija, Istra i Primorje, Slavonija, Središnja Hrvatska i Zagorje. Radijske postaje u regiji Grad Zagreb najviše emitiraju singl Hold My Love koji izvode Bruno Pietri i Pete Spruce.

Pjesme s liste možete poslušati putem poveznica s portala top-lista.hr i pronaći u obliku playliste HRtop 40 na profilima Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple MusicDeezer i Spotify.