Eliptični trenažer vs sobni bicikl – koju fitness spravu odabrati?

Kada je riječ o kardio vježbama, eliptični strojevi i sobni bicikli dva su najpopularnija izbora. Nude fantastične kardiovaskularne dobrobiti, što ih čini idealnim za mršavljenje i poboljšanu izdržljivost. Osim toga, poznato je da su oba stroja nježnija prema zglobovima u usporedbi s trakama za trčanje i drugim opcijama s velikim udarcima.
Iako dijele sličnosti, eliptične sprave i sobni bicikli razlikuju se po vrsti vježbe koju pružaju te po svojim prednostima. U ovom ćemo članku zaroniti u svijet eliptičnih sprava naspram sobnih bicikala za kardio trening, pomažući vam da donesete utemeljenu odluku o tome koja vam sprava najbolje odgovara.

Eliptični trenažer
Osim što sagorijeva kalorije i pomaže u mršavljenju, vježbe na eliptičkom vježbi jačaju mišiće i poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava. Zahvaća i donji i gornji dio tijela, pružajući sveobuhvatnu vježbu za cijelo tijelo.

Sagorijeva kalorije s lakoćom

Ako želite sagorjeti kalorije i skinuti višak kilograma, trening na eliptičnom trenažeru vrlo je učinkovit izbor. Broj sagorjelih kalorija ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući dob, težinu, spol i intenzitet vježbanja. U prosjeku, osoba od 70kg može sagorjeti približno 324 kalorije tijekom 30-minutne vježbe na eliptičnom trenažeru.

Uključuje cijelo tijelo

Angažiranjem svoje jezgre i korištenjem trenažera, aktivirate mišićne skupine gornjeg i donjeg dijela tijela. Eliptični trenažer omogućuje I kretanje unatrag, što vam omogućuje učinkovito ciljanje različitih mišićnih skupina.

Možete prilagoditi intenzitet

Većina eliptičnih sprava dolazi s podesivim otporom, što vam omogućuje da personalizirate svoj trening i pojačate intenzitet. Ova svestranost čini eliptik prikladnim za pojedince na rehabilitaciji, kao i za one koji traže intenzivan trening.


Sobni bicikl
Sobni bicikli sastoje se od sjedala i pedala koje simuliraju kretanje bicikla i često dolaze s podesivim razinama otpora. Omogućuju kardio vježbe s niskim učinkom koje sagorijevaju tjelesnu masnoću dok ciljaju na različite mišićne skupine.

Postoje dvije glavne vrste sobnih bicikala: ležeći i uspravni. Ležeći bicikli imaju nagnuti položaj s tradicionalnijim sjedalom, dok uspravni bicikli nalikuju standardnim cestovnim biciklima, s pedalama ispod vašeg težišta i upravljačem za naginjanje.

Nježan za zglobove

Sobni bicikli izvrsni su u ponudi vježbi bez opterećenja, jer sjedalo bicikla podržava vašu tjelesnu težinu tijekom treninga. Ova značajka čini sobni bicikl izvrsnim izborom za osobe s bolovima u zglobovima ili ukočenošću povezanom s godinama.

Ojačava donji dio tijela

Pedaliranje na sobnom biciklu pruža izniman trening za donji dio tijela. Štoviše, ova vježba ne cilja samo na mišiće donjeg dijela tijela, već uključuje i vaša leđa i trup, osobito kada pedalirate u stojećem položaju.

Prilagodljive razine intenziteta

Uz mogućnost povećanja ili smanjenja razine brzine i otpora, sobni bicikli omogućuju kontinuirani napredak u vašim vježbama. Povećanjem otpora stvarate izazovniji trening, gradite mišićnu masu i sagorijevate više kalorija u istom vremenskom okviru. Ove podesive razine također omogućuju vježbačima da uključe intervalni trening visokog intenziteta (HIIT), za koji se pokazalo da poboljšava različite zdravstvene parametre kao što su inzulinska osjetljivost, krvni tlak i kardiovaskularna funkcija.

Eliptični trenažer u odnosu na sobni bicikl

I eliptični trenažeri i sobni bicikli doprinose mršavljenju i sagorijevanju masti, bez obzira na razinu vaše kondicije. Međutim, ako vas zanima koja mašina sagorijeva više kalorija, eliptični trenažeri vode. To je zato što istovremeno angažiraju i gornji i donji dio tijela, a njihov uspravan položaj troši više energije.

Važno je napomenuti da broj sagorjelih kalorija na obje sprave ovisi o intenzitetu i trajanju vašeg treninga. Odabir sporog treninga na eliptičnom trenažeru prirodno će rezultirati s manje sagorjelih kalorija u usporedbi s kardio vježbom visokog otpora na sobnom biciklu.

Iako nijedan stroj nije dizajniran za izgradnju značajne mišićne mase, oba mogu učinkovito tonirati vaše tijelo.

S druge strane, sobni bicikli nude ciljaniju vježbu za donji dio tijela, uključujući tetive koljena, četveroglavce i gluteuse. Osim toga, okretanje pedala u stojećem položaju na sobnom biciklu pretvara ga u trening cijelog tijela.

Razmotrite druge čimbenike
Osim same vježbe, nekoliko dodatnih čimbenika može utjecati na vaš izbor između eliptičnog i sobnog bicikla.

Prostor: Eliptične sprave obično su veće i glomaznije u usporedbi s sobnim biciklima. Ako imate ograničen prostor, sobni bicikl bi mogao biti praktičniji izbor.

Užitak: U konačnici, oba stroja daju slične rezultate. Stoga je važno isprobati oboje i odrediti u kojem najviše uživate. Užitak igra ključnu ulogu u dosljednosti i pridržavanju vaše rutine vježbanja.

Konačna odluka
Kad se sve svodi na to, i eliptični trenazer i sobni bicikl mogu biti vrijedni dodaci vašoj kućnoj teretani. Nude širok raspon zdravstvenih i fitness prednosti, uključujući kardiovaskularno stanje, poboljšanu izdržljivost, toniranje mišića i gubitak težine. U konačnici, najbolji izbor ovisi o vašim osobnim preferencijama.

Rezultati koje postižete s bilo kojim strojem manje ovise o njihovim razlikama, a više o trudu koji ulažete u svoje vježbe. Vaša predanost i predanost određuju sagorjele kalorije i sveukupne kardiovaskularne dobrobiti koje ostvarujete.

Odaberite spravu koju najviše volite koristiti i koja je u skladu s vašim fitness ciljevima.

Zapamtite, dosljednost je ključna za postizanje dugoročnog uspjeha.