WARNER MUSIC GROUP INVESTIRA U HRVATSKU DISKOGRAFSKU KUĆU DANCING BEAR

 

Ovom investicijom Dancing Bear formalno postaje dio Warner Music Group obitelji.

Sporazum će omogućiti globalnu distribuciju izvođača Dancing Beara od strane ADA-e i dati im priliku da postanu dio Warner Musica.

Novi ugovor također obnavlja licencni sporazum koji pokriva Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sjevernu Makedoniju.
Warner Music Group preuzeo je manjinski udio u nezavisnoj hrvatskoj glazbenoj kući Dancing Bear. Ugovor će omogućiti izvođačima Dancing Beara da iskoriste infrastrukturu platforme ADA, ogranka globalne distribucije i izdavačkih usluga Warner Musica te će imati priliku postati dio globalnog Warner Musica rostera. Također obnavlja se i licencni ugovor koji pokriva Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sjevernu Makedoniju.

Ove dvije tvrtke blisko surađuju već gotovo 30 godina, pri čemu Dancing Bear djeluje kao nositelj licence Warner Musica u Hrvatskoj od 1996. Sestrinska tvrtka, Dancing Bear Publishing, također djeluje kao lokalni predstavnik Warner Chappell Musica, izdavačkog ogranka Warner Music Groupa.

Dancing Bear, osnovan 1990. godine, jedna je od najdugovječnijih i vodećih diskografskih kuća u Hrvatskoj. Izdavačka kuća objavila je glazbu nekih od najznačajnijih domaćih i regionalnih izvođača, među kojima su Dalmatino, Dino Dvornik, Daleka Obala, Darko Rundek, Hladno Pivo, Kojoti, Kawasaki 3P, Zdenka Kovačiček, Goribor, Vlado Kalember & Srebrna Krila, Alen Vitasović, Ibrica Jusić, Majke, Gustafi, Bambi Molesters i Baba Yaga.


Nekoliko izdanja ovih izvođača smatraju se jednima od najznačajnijih izdanja u hrvatskoj i regionalnoj glazbenoj povijesti, a njihov uspjeh pridonio je oblikovanju rasta hrvatske glazbene industrije u posljednja četiri desetljeća.

Neka od prošlih izdanja i izvođača Dancing Beara, poput bendova The Bambi Molesters i The Strange, dosegla su obožavatelje izvan regije i postigla međunarodni uspjeh. Novi umjetnici, kao što su Bruno Pietri i Pete Spruce, na dobrom su putu da postignu istu razinu prepoznatljivosti, s glazbom koja je stekla popularnost diljem Europe i Sjeverne Amerike.

Najveći izvođač izdavačke kuće je Dalmatino, bend kojeg su 1998. godine osnovali Ivo Jagnjić i Zdravko Sunara. Uz desetljeća podrške Dancing Beara, bend je prikupio više od 250 milijuna streamova i redovito nadmašuje prodaju najvećih svjetskih izvođača u Hrvatskoj, kako u digitalnom tako i u fizičkim formatima.

Dancing Bear uspješno se uključio i prilagodio u sada uspostavljeno lokalno tržište streaminga, no također nastavlja slaviti cijenjene tradicionalne medije vinila i CD-a, nudeći razne domaće i međunarodne ploče kroz svoje trgovine u najvećim gradovima Hrvatske.

Silvije Varga, suosnivač i direktor Dancing Beara, govori: “Ova investicija Warner Musica glas je povjerenja u budućnost glazbe Zapadnog Balkana. Radujemo se zajedničkoj suradnji kako bismo glazbu s našeg postojećeg rostera prenijeli širem svijetu i otkrili sljedeću generaciju lokalnih talenata.”

Izabela Ciszek-Podziemska, generalna direktorica Warner Music South East Europe, dodaje: “Jako sam zadovoljna što proširujemo naš ugovor s Dancing Bearom, koji ima nevjerojatnu reputaciju u regiji kao ključni igrač u industriji. Već radimo na zajedničkim izdanjima u EDM prostoru i planiramo proširiti našu suradnju u nadolazećim mjesecima.”

Ove vijesti označavaju najnoviju ekspanziju Warner Musica u jugoistočnoj Europi, nakon pokretanja EDM etikete Balkan Electro u travnju 2024.; stjecanje manjinskog udjela u slovenskoj nezavisnoj etiketi NIKA u ožujku 2024.; i kupnju manjinskog udjela u srpskoj etiketi Mascom u listopadu 2022.