ZEZ i Jazz u Močvari: HHY & The Kampala Unit + Zao

U glavnom gradu Ugande ne odvija se mnogo. Igra preživljavanja svakodnevica je koju svaki žitelj ova grada uči od najranije dobi, a glazbeni eskapizam posebno žanrovski uvrnut nešto je što se ne može dogoditi svugdje nego u trenutcima očaja. Često iz tmine izrastu sjajne stvari. Baš u tom gradu nastaje temelj za našu sljedeću suradnju sa ZEZ-om, zavodom za eksperimentalni zvuk. Znate i sami kako volimo očekivati neočekivano.

HHY & KAMPALA UNIT (Uganda)
Pokrenut od strane glazbenika i umjetnika Jonathana Saldanhe (HHY & The Macumbas) tijekom njegove Nyege Nyege rezidencije, HHY & The Kampala Unit futurističko su istraživanje novih teritorija unutar glazbene sfere. Vješto piratiziraju dub, techno, tradicionalno afričko bubnjanje, pokoji hint trancea uz prstohvat kinematografskih pejzaža.
Više manje sve su trake sjajan spoj cerebralne virtouznosti, sirove energije i visceralne senzualnosti koja je veličanstveno isklesana proganjajućim zvucima marširanja, mutirajućim perkusijama, raznim drugim varijacijama koje razvaljuju standardnu logiku elektronske glazbe i strukture. Dramatični intenzitet raste tijekom vremena generirajući napetost između pukotine i stabilnosti, podteksta i hiperrealizma. Očaravajuće i zarazno.
Njihov zapaljivi debi album “Lithium Blast” na Nyege Nyege Tapes mami nas u slojevitu sinestetičku kozmogoniju, natopljenu oniričkom znanstveno-fantastičnom atmosferom. Dramatični intenzitet raste tijekom vremena stvarajući napetost između pukotine i stabilnosti, podteksta i hiperrealizma. I ako zastanemo i sagledamo sve navedeno, shvaćamo da je ovo još jedan od onih koncerata/partija za sve nas koji se ne libe sagledati stvari iz posve drugih rakursa.

Njihova svakodnevica sušta je suprotnost našoj. Grčeviti izlaz iz postojećeg sistema te često natjera da pronađeš bilo kakav način da to i napraviš. HHY i četa istomišljenika ubrzo nakon prvih koncerata shvaća da je njihova mjuza posebna, da im pruža razne mogućnosti, a na vama je da dolaskom na program podržite različitost kako ista ne bi ostala praznom floskulom neoliberalizma već ostala ili jednom konačno postala vrijednošću koji uistinu živimo.

ZAO (Zagreb)
Filip Talijić (Zao) je krenuo u elektroniku kao DJ. Od 2018-te djeluje na zagrebačkoj klupskoj sceni, nastupajući u nizu klubova (AKC Attack, Surogat, Funk, Paromlin, Pločnik), te sa kolektivima poput VOLTA i Heiße Scheiße. Trenutni interesi su uglavnom bass, eksperimentalna, ambijentalna i post-klupska glazba. Posljednjih godinu dana okreće se prema učenju produkcije i sound designa, te u svrhu toga sa zagrebačkim kolegama Tonotom i Varboskom osniva discord OTOK radi okupljanja i stvaranja regionalne zajednice producenata i onih koji to žele postati. Također, uređuje Late Nite Zvučni Zid na Radio Studentu sa naglaskom na eksperimentalnu, elektroničku i alternativnu glazbu.

ZEZ – Zavod za eksperimentalni zvuk je glazbeno-umjetnička manifestacija i koncertni program nastao u KSET-u koji već deset godina podržava i promiče eksperimentalne, inovativne, improvizacijske i manje zastupljene suvremene glazbene izričaje te zvukovnu i multimedijsku umjetnost. U 2024. godini ZEZ program djeluje u suradnji s drugim organizatorima i koncertnim prostorima organizirajući i podupirući pojedinačne koncerte, dok će se ZEZ festival održati od 9-12. listopada po raznim lokacijama grada Zagreba.
Ponedjeljak 1.7.2024.
vrata 20:00
početak 21:00
Upad u pretprodaji: 10 €
Upad na dan događanja: 13 €